https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-uvitala-budouci-redukci-emisi-fluorovanych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise uvítala budoucí redukci emisí fluorovaných plynů

31.10.2004 15:43 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Komise uvítala politickou dohodu, které dosáhla Rada ministrů co se týče snížení emisí fluorovaných skleníkových plynů. Fluorované plyny jsou extrémně silné a pomalu se rozpadají. Tyto skleníkové plyny se používají při chlazení, v klimatizacích, při hašení ohně a v různých průmyslových procesech. Omezení jejich užívání požaduje Kjótský protokol.
 

Legislativa schválená nyní Radou ministrů zahrnuje směrnici zabývající se fluorovanými plyny užívanými v klimatizačním systému dopravních prostředků a nařízení, týkající se statických aplikací, postavené na návrhu Komise ze srpna 2003.

"Právě schválená legislativa je dalším prvkem mozaiky, kterou vytváříme, abychom zamezili klimatickým změnám a realizovali Kjótský protokol," řekla komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová. "Je to důležitý krok, protože fluorované plyny mají obrovský globální potenciál - v některých případech téměř 24 000krát větší než oxid uhličitý. Schválením této legislativy členské státy zase jednou vyvinuly konkrétní aktivitu v boji s klimatickými změnami."

Fluorované plyny jsou částečně nebo plně substituované fluorované uhlovodíky (HFC) a fluorid sírový (SF6). Podle množství představují fluorované plyny v současnosti asi dvě procenta celkových emisí skleníkových plynů v Evropské unii. Přesto jejich potenciál pro globální oteplování je vysoký, mnohé z nich mají v atmosféře dlouho životnost. Například potenciál fluoridu siřičného pro globální oteplování je 23 900krát vyšší než u CO2.

Pokud bychom nic nepodnikli, Komise předpokládá, že emise fluorovaných plynů by stouply ze 65,2 milionů tun ekvivalentu CO2 v roce 1995 na 98 milionů tun v roce 2010. S novými opatřeními budou emise redukovány o víc než 20 milionů tun ekvivalentu CO2 za rok do roku 2012. Až bude legislativa plně realizována, sníží se o 40 až 50 milionů tun ekv. CO2 za rok (všechny tyto kalkulace platí ještě pro EU s 15 členy) .

Směrnice zakáže použití plynu HFC-134a, který je v současnosti používán v klimatizaci automobilů, a to od roku 2011 pro nové modely aut a od roku 2017 pro všechny nové dopravní prostředky. Navíc, předtím než tento zákaz začne platit, klimatizace nebude smět vypustit víc než 40 gramů HFC-134a za rok. Pokud bude mít vozidlo dva odpařovače, jako tomu bývá u některých typů minidodávek, maximální únik dotyčného plynu nebude smět být vyšší než 60 gramů za rok.

Nové Nařízení se vztahuje ke stacionárním použitím fluorovaných plynů. Jeho cílem je zlepšit ochranu stanovením minimálních standardů pro inspekci a opětovné použití. Nařízení posílí monitoring a zprávy o emisích z těchto zařízení, zavede značení produktů a vybavení, takže zákazníci se budou moci informovaně rozhodovat, a stanoví pro celou EU platné minimální standardy pro školení personálu.

Tam, kde ochrana není proveditelná, bude výroba i obchod zakázán (např. u magnéziových výlisků, fluorovaných plynů v pneumatikách, nádob na jedno použití, oken, obuvi, jednosložkových pěn, samochladicích plechovek na nápoje, nových aerosolů, nových ochranných systémů proti ohni a hasicích přístrojů).

Přijetí tohoto souboru zákonů bude na Evropském parlamentu a formální přijetí na Radě ministrů - to se očekává ke konci příštího roku. Členské země pak budou mít 18 měsíců na přejmutí legislativy do svých právních řádů, přičemž Nařízení vejde v platnost beze změny, v okamžiku uveřejnění v oficiálním věstníku EU.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist