https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-vita-dohodu-o-biologicky-rozlozitelnych-plastech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise vítá dohodu o biologicky rozložitelných plastech

23.2.2005 15:13 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Jak psal EkoList před časem, inovace v oblasti plastických hmot přinesly biologicky rozložitelné a kompostovatelné plastové tašky, sáčky a jiné obaly. V současné době se konsorcium převážně evropských výrobců dobrovolně zavázalo, že bude používat při výrobě obalů "ekologicky přátelské" polymery. Iniciativu podporuje Evropská komise.
 

Pokud se tento návrh ujme, mohl by povzbudit i další odvětví, aby provedla podobnou akci. Viceprezident Günter Verheugen prohlásil: "Vřele vítám tento závazek. Takové iniciativy soukromého sektoru aktivně podporujeme. Jsou alternativou ke ´kamenné´ legislativě, díky nim má Komise větší zápal pro jednodušší a lepší způsob regulace."

Environmentální dohoda ve formě vícestranného závazku průmyslu zajišťuje udržení mezinárodně uznávaného standardu pro biodegradaci polymerů, vyrobených z obnovitelných i fosilních zdrojů. V této oblasti neexistuje v současné době žádná legislativní aktivita plánovaná Komisí.

Vícestranný závazek proto může přinést následující užitek: povzbudit rozvoj a použití nových polymerů, tím pádem i inovaci a soutěž na trhu; otevřít nové cesty v recyklaci a hospodaření s odpady; zlepšit kvalitu vody a půdy přes vyšší kvalitu kompostu; vytvořit dodatečné zdroje příjmu pro farmáře.

Poněvadž Environmentální dohoda zahrnuje také systém certifikace a značení, uživatelé a spotřebitelé produktů z biologicky odbouratelných polymerů budou mít jistotu, co se týče jejich environmentální kvality.

Průmyslové odvětví s největší spotřebou biologicky rozložitelných plastů je obalové (nádoby na potraviny, balicí fólie, síťky, pěnové tácky) a sektor produkující plastové tašky pro sběr a kompostování potravinového odpadu, či známé "igelitky" ze supermarketů (38 % celkové spotřeby).

Výrobci, kteří přistoupili k této dobrovolné dohodě jsou klíčovými hráči na trhu biodegradovatelných plastů: BASF (Německo), Cargill Dow (USA), Novamont (Itálie), Rodenburg Biopolymers (Nizozemí). Tyto společnosti představují více než 90 % evropského trhu pro rozložitelné plasty a mají podobný podíl i na současném světovém trhu. Dohoda bude zajišťována Mezinárodní asociací a pracovními skupinami pro biodegradovatelné polymery (IBAW).

Více na http://europa.eu.int/comm/enterprise/environment/index_home/emantool_indic_prodrel_vappr/polymer.htm.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist