https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-vyhlasila-konzultace-ke-stavu-trvale-udrzitelneho-rozvoje-v-unii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise vyhlásila konzultace ke stavu trvale udržitelného rozvoje v Unii

13.8.2004 14:38 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise počátkem srpna zahájila dvanáctitýdenní konzultace na téma Strategie trvale udržitelného rozvoje EU. Výsledky těchto konzultací budou sloužit jako důležitý zdroj informací pro revizi strategie, schválené v roce 2001. Politici a úřednící posoudí, zda od roku 2001 došlo k posunu kupředu a vypracují plán, naznačující, čeho je třeba dlouhodobě dosáhnout v této oblasti. Prostor by měly dostat jak názory zájmových skupin a odborníků, tak široké veřejnosti.
 

Základem Strategie trvale udržitelného rozvoje (STUR) je myšlenka, že dosáhnout lepší kvality života pro dnešní i budoucí generace lze jedině při zajištění ekonomického růstu, kvality životního prostředí a sociálních práv, která musí jít ruku v ruce. Tato strategie jako oficiální dokument byla přijata na schůzce hlav států v Gothenburgu v červnu 2001.

Obsahuje následující prvky: za prvé vizi udržitelnosti zmíněných tří dimenzí - ekonomické, environmentální a sociální. Dále poukazuje na šest oblastí, kde mohou vzniknout problémy, jež by mohly TUR narušit: klimatické změny, veřejné zdraví, chudoba, stárnutí populace, péče o přírodní zdroje a doprava. V těchto oblastech dokument stanoví úkoly a politická opatření, která mohou pomoci se s těmito tématy vypořádat.

Za třetí, strategie pátrá po tom, jak zlepšit způsob vytváření politiky. Volá po novém přístupu v politickém jednání, aby si jednání politiků a následná legislativa neodporovaly, naopak aby byly vytvářeny společně a soudržným způsobem. A za čvrté, schválený dokument stanoví závazek pravidelného sledování strategie a určuje, že STUR bude úplně revidována na začátku kazdého nástupu Komise do úřadu.

Současná revize posoudí pokrok od roku 2001 a bude reflektovat, co je nutno dál dělat pro dosažení dlouhodobého udržitelného rozvoje. Aby na tuto revizi byla Komise dokonale připravena, vyhlásila tyto veřejné konzultace.

Konzultace sestávají ze dvou kroků. Prvním je krátký dotazník s obecnými zaškrtávacími otázkami. Je zaměřen na každého, kdo se zajímá o TUR, včetně veřejnosti, zástupců zájmových skupin či odborníků. Mnohem delší a podrobnější konzultační dokument a dotazník s dodatečnými otázkami o příslušných kapitolách dokumentu STUR je určen jen zasvěceným odborníkům a zástupcům zájmových skupin (např. nevládních hnutí či oborových organizací).

V polovině července se s komisařkou Wallströmovou sešli zpravodajové Evropského ekonomického a soviálního výboru (EESV), aby projevili své připomínky k plnění STUR. Zdůraznili, že výbor je přesvědčen o nedostatku pokroku a politické loajality myšlenkám TUR při uvádění strategie v život. EESV žádá pevný závazek Komise, aby STUR podmiňovala všechny politické programy EU, zvláště v kontextu následující revize Lisabonské strategie a též v realizaci nové Finanční perspektivy pro léta 2007-2013.

Dotazníky lze nalézt na adrese http://europa.eu.int/comm/sustainable/pages/consult_en.htm. Ke konzultacím se mohou zájemci připojit do konce října. Stránky obsahují také další informace o STUR a objeví se na nich samozřejmě následující revize.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist