https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-skody-po-povodnich-mohou-v-zemedelstvi-dosahnout-az-nekolika-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komora: Škody po povodních mohou v zemědělství dosáhnout až několika miliard

10.10.2024 13:52 (ČTK)
Škody způsobené zářijovými povodněmi na úrodě a majetku zemědělců mohou podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala dosáhnout i několika miliard korun. Z průzkumu komory mezi jejími členy vyplynulo, že jednotlivé podniky hlásí škody ve výši až desítek milionů korun, přičemž záplavy dopadly zejména na rostlinnou výrobu. Poničily olejniny, travní porosty, kukuřici, brambory, zeleninu či vinnou révu, znehodnotily ale i krmiva pro hospodářská zvířata. Další miliony budou podle komory stát opravy stájí a dalších budov nebo poškozené techniky a technologií. Tři čtvrtiny oslovených podniků by uvítalo pomoc ze státních nebo evropských zdrojů.
 
Silné deště z poloviny září podle Doležala způsobily škody zejména na nesklizených plodinách, uskladněné úrodě a zasetých ozimých plodinách. Podle zjištění průzkumu, který komora provedla mezi 95 podniky od 18. do 30. září, mají škody převážně zemědělci v Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Poničenou rostlinnou výrobu nahlásily dvě třetiny respondentů. Výměra poškozené plochy činí od jednotek do stovek hektarů na podnik. Oslovení zemědělci nevylučují další ztráty i na již založené úrodě v příštím roce.

Škod v živočišné výrobě je podle průzkumu méně, oznámilo je 11,6 procenta zemědělců a týkaly se především znehodnocení krmiv nebo poškození stájí. Úhyny hospodářských zvířat byly podle údajů z průzkumu ojedinělé. Majetek má poničeno 16,8 procenta farem.

Zaplavené hospodářství měl například předseda Okresní agrární komory Jeseník Ivo Kasal v Mikulovicích. "Po třech týdnech intenzivních prací je (úklid) téměř dokončený a začínáme zjišťovat škody," sdělil. Kasal má poničenou kanalizaci včetně čističky, voda zaplavila v jeho podniku i ornou půdu.

Téměř 80 procent zemědělců oslovených v průzkumu se shodlo, že by po záplavách uvítali pomoc. Nejčastěji uváděli, že by jim pomohla finanční podpora, dřívější vyplácení plateb, odklad plnění závazků a kontrol, výjimky ve střídaní plodin na zaplavených pozemcích nebo zvýhodněné půjčky.

Ministerstvo zemědělství už dříve zakázalo kontroly u zemědělců a farmářů na Jesenicku a v sousedních regionech Moravskoslezského kraje, současně po nich úřad nebude vyžadovat plnění některých podmínek, třeba dodržení termínu povinné seče travních porostů. Podle Doležala uvolnění podmínek zemědělcům pomohlo. "Nicméně na záchranu některých podniků to nemusí stačit, zejména těch menších a specializovaných," upozornil Doležal.

O případné podobě a výši kompenzací za škody v zemědělském sektoru rozhodne resort po sečtení všech škod, které mohou farmáři nahlašovat přes aplikaci zemědělského fondu do 15. října. "Teď jde hlavně o to, aby se k evropským penězům nedostaly státy, které byly rychlejší a naléhavější," doplnil Doležal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist