https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kompenzace-za-sucho-by-mohly-byt-uz-v-kvetnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kompenzace za sucho by mohly být už v květnu

21.4.2001 14:02 | PRAHA (ČIA)
Pokud parlament na květnovém jednání potvrdí prezidentem vetovaný návrh zákona o financování politických stran, vytěží z toho finanční prostředky také zemědělci. Financování stran je totiž spojeno s technickou novelou zákona o dluhopisech, které by měly zemědělcům téměř s ročním odkladem zajistit peníze na kompenzaci ztrát způsobených loňským suchem. "Pokud řekne dolní komora znovu ano, budou již dluhopisy platit," potvrdil v rozhovoru pro ČIA mluvčí Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Pavel Kovář.
 

Dluhopisy by měly přinést do zemědělství zdroje ve výši pět miliard korun. Z tohoto objemu stát podle ministra zemědělství Jana Fencl prvovýrobcům vyplatil na zálohách zhruba 1,6 miliardy korun, některé subjekty však dosud čekají i na tyto zálohy. Zemědělci jsou navíc podle jeho slov v obtížné situaci, protože kompenzace za sucho si zaúčtovali do hospodářského výsledku za loňský rok, což znamená, že řada z nich se dostala do zisku a musela odvést daň. Zdroje na její pokrytí však do tohoto okamžiku neobdrželi.

MZe je podle ministra připraveno vyplatit peníze okamžitě po schválení novely zákona o dluhopisech. Návrh financování politických stran spolu se zákonem o státním dluhopisovém programu nepodepsal prezident republiky Václav Havel v závěru minulého týdne.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist