https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komunalni-volby-byly-i-o-zlate-a-obchvatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komunální volby byly i o zlatě a obchvatu

7.12.1998 09:45 | PRAHA (EkoList, ČTK)
Komunální volby skončily, podívejme se proto na jejich výsledky.
 

Jasnou převahou mandátů zvítězili v českých obcích nezávislí kandidáti. S rostoucím počtem obyvatel města však narůstala i role politických stran. Výsledky voleb v Praze, Plzni a Kašperských Horách mohly být významné z pohledu životního prostředí.

Hlavním tématem voleb byla v Kašperských Horách především otázka průzkumu a těžby zlata. Františka Stíbala (dříve ODS, ve volbách kandidoval jako samostatný nezávislý kandidát) vystřídal ve funkci Vladimír Marek z Unie svobody. Stíbal byl zvolen do funkce místostarosty, kterou hodlá naplno vykonávat do konce příštího března, kdy vyprší firmě TVX Bohemia důlní povolení k průzkumu kašperskohorského ložiska. Poté se vedle funkce chce věnovat dalšímu zaměstnání či podnikání. "Chci dotáhnout záležitosti kolem průzkumu a těžby zlata až do konce. Ve funkci starosty bych na to vedle běžných problémů neměl dostatek času ani sil," řekl ČTK Stíbal. Domnívá se, že je těžké do této záležitosti zasvěcovat někoho jiného, a proto chce hlavní starost o tento dlouhotrvající problém převzít "na vlastní bedra".

Klíčovým problémem v Plzni je dálniční obchvat. Podle Jana Rovenského z Dětí Země existují jen dvě dlouhodobé možnosti - vláda buď bude, anebo nebude respektovat existující expertízu Miroslava Martiše. Jeho posudek se vyslovuje pro variantu KUO. Ta vede kolem předměstí Plzně a nedotýká se sporného území na vrchu Val. S trasou, která by tento nenápadný, ale přírodně zajímavý kopec narušila, počítá varianta SUK2. Dosavadní vedení města podporovalo právě tuto variantu. Situace na radnici zůstává po volbách téměř stejná. Koalici opět uzavřely ČSSD a ODS. Primátora Zdeňka Proska z ODS pouze vystřídal jeho stranický kolega Jiří Schnöberger. Podle Rovenského nehrozí, že by volby v této kauze přinesly změnu k horšímu, ale "těšit se na opačný trend by bylo také zbytečné". "Změnou k lepšímu by mohlo být, že v zastupitelstvu posílila demokratická opozice. V kauze obchvat to asi nebude nic platné, ale jsou i jiné případy, například hypermarket. Tady mohou výsledky voleb vzbuzovat jisté naděje." Podpora varianty SUK2 není ovšem výsadou některé z politických stran. "Jde spíš o to, kdo v které části Plzně bydlí. O to těžší je odhadovat, jak se noví zastupitelé postaví k dalším ekologickým problémům, které mohou vyvstat," obává se Jan Rovenský.

Výsledky voleb do zastupitelstva v hlavním městě dlouho skýtaly prostor pro vícero možných variant vzniku nové koalice. Ve čtvrtek 26. 10. však přišlo překvapení v podobě koalice sociální demokracie a Klausovy ODS. V souboji dosavadního primátora Jana Koukala (ODS) a exministra životního prostředí Martina Bursíka (Unie pro Prahu) se smál třetí. Po dohodě dvou největších stran se pražským primátorem stal nováček mezi radními, architekt Jan Kasl (ODS). Hlasovalo pro něj 31 zastupitelů z 53 přítomných (3 členové zastupitelstva nehlasovali). Pro lídra Unie pro Prahu Bursíka hlasovalo 14 poslanců a komunistický kandidát Miloslav Ransdorf získal 7 hlasů.


reklama

 
Linda Egemová a ČTK
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist