https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komunalniho-odpadu-v-roce-2016-pribylo-skladkuje-se-45-procent-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komunálního odpadu v roce 2016 přibylo, skládkuje se 45 procent

5.1.2018 01:24 | PRAHA (ČTK)
Produkce odpadů v roce 2016 oproti předchozímu roku klesla o více než osm procent, může za to hlavně pokles stavebních a demoličních odpadů. Naopak komunálních odpadů přibylo o 6,4 procenta, celkem jich lidé v Česku loni vyprodukovali 5,6 milionu tun. Na skládkách skončilo 45 procent těchto odpadů. Ilustrační snímek.
Produkce odpadů v roce 2016 oproti předchozímu roku klesla o více než osm procent, může za to hlavně pokles stavebních a demoličních odpadů. Naopak komunálních odpadů přibylo o 6,4 procenta, celkem jich lidé v Česku loni vyprodukovali 5,6 milionu tun. Na skládkách skončilo 45 procent těchto odpadů. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Produkce odpadů v roce 2016 oproti předchozímu roku klesla o více než osm procent, může za to hlavně pokles stavebních a demoličních odpadů. Naopak komunálních odpadů přibylo o 6,4 procenta, celkem jich lidé v Česku loni vyprodukovali 5,6 milionu tun. Na skládkách skončilo 45 procent těchto odpadů. Uvádí to zpráva ministerstva životního prostředí o plnění Plánu odpadového hospodářství, kterou včera dostala pro informaci vláda.
 

Zatímco v roce 2015 činila celková produkce odpadů 37,2 milionu tun, v roce 2016 to podle zprávy bylo 34,2 milionu tun. Nejvíce komunálních odpadů vzniklo v Praze a ve Středočeském kraji.

"U komunálních odpadů dominuje jejich odstraňování skládkováním," konstatuje zpráva. V roce 2016 se podíl skládkovaných komunálních odpadů proti předchozímu roku mírně snížil na 45 procent, v absolutních číslech činil přibližně 2,5 milionu tun. "Aktuální situace v oblasti skládkování komunálních odpadů v ČR je nevyhovující. Cílem je razantnější snižování podílu skládkování komunálních odpadů a naproti tomu zvyšování jejich materiálového a rovněž energetického využití," uvádí dále zpráva.

Materiálové využití odpadu, tedy jeho přepracování tak, aby z něj byla surovina pro další výrobu, se předloni týkalo 38,1 procenta komunálních odpadů, což je zvýšení o 2,5 procenta oproti předchozímu roku. Mírně vzrostlo i energetické využití komunálních odpadů, a to na 0,68 milionu tun, tedy na 12,1 procenta.

Plán odpadového hospodářství schválila vláda na konci roku 2014, má snižovat produkci odpadů, co nejvíce je využívat jako suroviny a přiblížit se evropské "recyklační společnosti". Stanoví 61 cílů, Česko z nich podle včera projednané zprávy plní zhruba dvě třetiny zcela a další necelou třetinu částečně.

Od roku 2024 bude platit zákaz skládkování. Ministerstvo životního prostředí k tomu v minulém volebním období připravilo návrh zákona o odpadech. Prošel sice meziresortním řízením, dál se ale legislativní proces neposunul. Stejné je to i se zákonem o výrobcích s ukončenou životností. Současná vláda v návrhu svého prohlášení uvedla, že nový zákon o odpadech bude předložen do konce tohoto roku.

pak mha


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist