https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koncentrace-chemicke-latky-v-berounce-klesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koncentrace chemické látky v Berounce klesá

17.10.2019 00:15 | PLZEŇ (ČTK)
Koncentrace nebezpečné chemické látky, která se minulý týden dostala z výrobní firmy v Klatovech do Drnového potoka a postupně pak do Úhlavy a do Berounky, dál klesá. / Ilustrační foto
Koncentrace nebezpečné chemické látky, která se minulý týden dostala z výrobní firmy v Klatovech do Drnového potoka a postupně pak do Úhlavy a do Berounky, dál klesá. / Ilustrační foto
Koncentrace nebezpečné chemické látky, která se minulý týden dostala z výrobní firmy v Klatovech do Drnového potoka a postupně pak do Úhlavy a do Berounky, dál klesá. Je to díky tomu, že Povodí Vltavy upouštělo vodu z přehrad Nýrsko a Hracholusky, aby se chemikálie v toku co nejvíc naředila. Berounku navíc obohacují o další vodu její přirozené přítoky. Chemická látka byla včera kolem poledne zaznamenaná v Berounce u Zvíkovce na Rokycansku, řekl včera mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.
 

Nadále platí opatření, že lidé by neměli jíst ryby ulovené v Úhlavě a v Berounce, v Berounce by se neměli koupat nebo vodu pít a vařit s ní či používat k zalévání zahrad. Chemikálie, které uniklo z klatovského závodu údajně kolem 200 litrů, je určená na impregnaci dřeva a obsahuje mimo jiné pesticidy. Látka se podle Roldána za den posune s tokem zhruba o deset až 15 kilometrů. Vodohospodáři neustále podél toku odebírají vzorky vody k měření. Roldán nechtěl spekulovat o tom, zda se chemikálie dostane do Vltavy ještě v měřitelném množství. Přítoky Berounky ji budou víc a víc ředit.

Kvůli látce v Úhlavě Plzeň odstavila v neděli večer svou úpravnu vody, neboť z Úhlavy se bere pitná voda po město. Hasiči v pondělí instalovali stovky metrů hadic. Vodárna náhradním vedením až do úterních zhruba 13:00 čerpala velkokapacitními čerpadly vodu z řeky Radbuzy. V noci na úterý koncentrace chemikálie v Úhlavě výrazně klesly, takže vodárna z ní mohla odpoledne obnovit odběr. Případem se zabývá policie. V Úhlavě uhynuly ryby. Mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá řekla, že vodárna se připojí k žádosti o náhradu škody. Bude si nárokovat na viníkovi především náklady na zvýšené laboratorní odběry a testování vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist