https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kondori-hlidky-cisti-limu-od-mrsin-a-cernych-skladek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kondoří hlídky čistí Limu od mršin a černých skládek

19.2.2016 04:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Desítka cvičených kondorů, vybavených GPS vysílačem a GoPro kamerami na solární pohon, vyráží každé ráno nad město a pátrá po rozkládajícím se mase na skládkách. Elegantní opatření má přitom vynikající výsledky. Kondoři disponují vynikajícím čichem a pach zdechliny odhalí na kilometrové vzdálenosti.
Desítka cvičených kondorů, vybavených GPS vysílačem a GoPro kamerami na solární pohon, vyráží každé ráno nad město a pátrá po rozkládajícím se mase na skládkách. Elegantní opatření má přitom vynikající výsledky. Kondoři disponují vynikajícím čichem a pach zdechliny odhalí na kilometrové vzdálenosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V hlavním městě Peru, devítimilionové Limě, zaměstnává městská policie prostřednictvím společnosti Gallinazo Avisa skutečně netradiční pracanty. Je jimi desítka kondorů havranovitých, kteří svým vzhledem i chováním připomínají nám o něco bližší supy. Město využívá jejich služeb při odhalování černých skládek a uhynulých zvířat. A také jako součást nevšedního osvětového programu.
 

Počet obyvatel Limy na jejích předměstí se blíží počtu obyvatel České republiky, přitom se všichni musí vejít na plochu zhruba jen pětkrát větší, než zabírá Praha. Ano, Lima je skutečně poněkud „přeplněnou“ metropolí. Co ale komplikuje zdejším lidem každodenní život nejvíce? Není to přetížený systém hromadné přepravy, kolony aut na silnicích nebo nedostatek zboží v supermarketech. Hlavním problémem Limy je zastaralý model nakládání s odpady. Město za jeden den vyprodukuje kolem 8000 tun odpadů a disponuje oficiálně jen čtyřmi už nyní přeplněnými skládkami. Těch neoficiálních, černých skládek je ale mnohem víc a tak vás často při procházce mimo centrum neovane příjemný slaný mořský vzduch, ale něco o poznání méně vábného.

Nelegální skládky dotvářející běžný obraz limských předměstí nejsou ale jen estetický problém. Rozkládající se maso uhynulých zvířat, polotekuté odpady z kuchyní a další biologicky aktivní odpady představují ve zdejším klimatu značné hygienické riziko. „Podle peruánského Ministerstva životního prostředí končí na těchto černých skládkách až pětina produkovaných odpadů,“ říká Dan Collyns, zahraniční reportér deníku Guardian. „Splach z těchto skládek pak kontaminuje vodní zdroje. Většina odpadků končí v řece Rimac, která je hlavním zdrojem vody pro město, stejně jako řeky Chillon a Lurin. Odpadky pak putují až do limské zátoky.“

Město v současnosti nemá prostředky, jak jednoduše vyřešit problém černých skládek, ale snaží se předcházet možnému ohrožení zdraví obyvatel. S podporou Ministerstva životního prostředí a americkou agenturou Mezinárodního rozvoje tak rozjelo projekt Gallinazo Avisa, který se do podvědomí obyvatel dostal jako Supí hlídky. Desítka cvičených kondorů, vybavených GPS vysílačem a GoPro kamerami na solární pohon, vyráží každé ráno nad město a pátrá po rozkládajícím se mase na skládkách. Elegantní opatření má přitom vynikající výsledky. Kondoři disponují vynikajícím čichem a pach zdechliny odhalí na kilometrové vzdálenosti.

Operátoři městské policie u počítačů pak jen zaznamenají lokaci odpadků a informují příslušnou městskou část, aby zde nebezpečné odpadky neprodleně uklidila. Kondoři přitom pracují jen za byt a stravu a toto zaměstnání jim bezpochyby dělá radost. Mršiny prolezlé červi a infekčními bakteriemi jejich zažívacímu traktu neškodí, jsou na tento druh potravy stavění. V sanitaci města ale sehrávají zásadní úlohu. „Mrchožraví ptáci možná nemají mezi lidmi tu nejlepší reputaci,“ říká Javier Hernandez, vedoucí projektu Supích hlídek. „Ale pokud jde o snížení počtu skládek s organickým odpadem, jsou to naši nejlepší spojenci. Ano, skládky jsou prolezlé špínou a nemocemi, ale na druhé straně, může za to právě lidská ignorace, že se tu vyskytují.“

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

Zástupci města Lima si pochopitelně uvědomovali, že vypuštění mrchožravých ptáků nad hlavy obyvatel hned asi nevyvolá pozitivní a nadšené reakce. Proto zapracovalo na originální PR kampani, která má i osvětový a vzdělávací potenciál. Na webových stránkách supích hlídek si proto můžete přečíst nejen „životopisy“ deseti kondorů, ale také můžete v reálném čase sledovat, kde se „kapitáni“ Huggin, Fénix nebo Aella právě nachází a co dělají. Internetová kampaň pomáhá nejen uvědomit si rozsah znečištění města a problém správného nakládání s odpady, ale také získává nemalý kredit ptákům, jejichž bystrý čich chrání metropoli před epidemiemi.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist