https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-ceska-energetika-v-transformaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference: Česká energetika v transformaci

10.6.2001 11:17 | PRAHA (ČIA)
Konference pod názvem Česká energetika v transformaci se uskuteční pod záštitou Liberálního institutu (LI) v Hotelu Praha ve dnech 13. a 14. června letošního roku. ČIA o tom informoval prezident Liberálního Institutu Jiří Schwarz.
 

V podmínkách vrcholící privatizace české energetiky budou diskutovány především otázky regulace jednotlivých energetických odvětví, asymetrických dopadů regulace na výrobce, distributory a spotřebitele. Metody a formy regulace budou klíčové nejen pro vývoj elektroenergetiky a plynárenství v České republice, ale především pro teplárenství, jehož existence je na cenách elektrické energie a plynu bytostně závislá. "Teplárenství dodává teplo desetitisícům domácností u nás a jeho pozice na energetickém trhu je v ČR významnější než v kterékoliv jiné ekonomice," uvedl Schwarz. Dále sdělil, že v žádné vyspělé zemi (země sdružené v OECD) nebyly postaveny lokální teplárny pro jednotlivá sídliště v takovém rozsahu, jako je tomu u nás. "Částečně se naší situaci v této oblasti blíží Německo a zejména jeho východní část," dodal.

Konference se v jejím prvním dni účastní Schwarz, který celou akci zahájí. Po něm vystoupí náměstek ministra průmyslu a obchodu František Kubelka. První den se budou diskutovat taková témata, jako je např. obchod a regulace energií, elektroenergetický trh či decentralizovaná energetika. K tématům se postupně vyjádří Luboš Pavlas z Pražské teplárenské a Miroslav Vrba z ČEZ. O tématu obchod a distribuce energií budou hovořit Tomáš Hüner ze Severomoravské energetiky a Radek Lucký z Trangasu. Dalším tématem bude téma decentralizovaná energetika, kde vystoupí například Jan Paprskář ze Zásobování teplem Ostrava.

Ve druhém dni se budou diskutovat otázky technologií v energetice. Na toto téma promluví Petr Mervart ze Syn Microsystems Czech. Dalším tématem bude koheze energetických trhů, kde vystoupí Miroslav Zajíček z LI a Drahomír Ruta z Pražské energetiky. Posledním tématem bude lokální teplárenství, kde se postupně vystřídají Ivo Slavotínek z MVV EPS, František Samek z Tepo Kladno a Karel Koukolíček z PPC Trmice.

Na konferenci budou rovněž diskutovány aktuální otázky související s vývozem elektrické energie z ČR, snaha o zastavení jejího nákupu německou společností E.ON a možné souvislosti tohoto opatření se schválenou cestou privatizace české elektroenergetiky a plynárenství.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist