https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-wto-v-seattlu-zkrachovala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference WTO v Seattlu zkrachovala

6.12.1999 21:00 | SEATTLE/PRAHA (VOA/EkoList)
"Ambiciózní obchodní plány USA, Evropské unie, Japonska a Kanady byly poraženy dynamickým vnitřním a vnějším tlakem v Seattlu. Opozice občanská společnosti a rozvojových zemí zastavila jednání WTO," hlásá tisková zpráva Friends of the Earth (Přátelé Země), jedné z nejznámějších mezinárodních ekologických organizací. Ekologičtí aktivisté v sobotu 4. prosince ráno našeho času triumfovali. Po čtyřech dnech jednání skončila konference Světové obchodní organizace (WTO) v americkém Seattlu naprostým krachem.
 

Zatímco např. německý kancléř Gerhard Schröder či japonský premiér Keizo Obuchi vyjádřili nad neúspěchem tzv. Kola tisíciletí, jak se současná etapa jednání nazývá, politování, bojovníci za životní prostředí a práva pracujících byli nadšeni.

Brent Blackwelder, prezident již zmíněných Přátel Země, výsledek konference komentoval slovy: "Je to znamení, že obchod není něco, co by mělo být ponecháno tajným procedurám úředníkům jednajícím za zavřenými dveřmi. Lidé požadují otevřenost. My podporujeme demokratické instituce. Nedovolíme, aby byla ekonomika tohoto světa provozována za zavřenými dveřmi."

Po odložení rozhovorů, které oznámila americká vyjednavačka Charlene Barshefská, představitelé WTO přislíbili, že budou provedeny změny, které mají zajistit větší otevřenost při jednáních a umožnit překlenutí názorových rozdílů, které vedly k nezdaru jednání v Seattlu.

Jednání ministrů ze 135 členských zemí WTO probíhalo za zavřenými dveřmi a o tom, co přesně vedlo ke krachu, kolují různé domněnky. Úředník amerického ministerstva zemědělství řekl, že se nepodařilo dosáhnout shody ohledně dotací na vývoz a o omezení překážek pro obchod se zemědělskými výrobky.

Někteří diplomaté zase tvrdí, že prezident Clinton poškodil vyjednávací proces, když navrhl uvalit sankce na země, které nedodržují mezinárodní standardy pro ochranu pracujících. Mnoho rozvojových zemí si stěžovalo, že byly vyloučeny z klíčových jednáních. "Nepřijeli jsme sem popíjet kávu, zatímco se o nás jedná za zavřenými dveřmi," popsal jeden africký diplomat nerovnoprávné postavení zemí třetího světa.

Nové jednání by mělo začít příští rok, možná již v lednu a pravděpodobně ve švýcarské Ženevě, kde je hlavní sídlo WTO.

Podle Přátel Země jsou díky krachu rozhovorů mj. prozatím zachráněny světové lesy. Kdyby totiž WTO přijala návrh USA odstranit všechna cla na výrobky ze dřeva, vedlo by to k intenzivnějšímu kácení lesů v oblastech cenných z hlediska ochrany druhové rozmanitosti. USA a Kanada také navrhovaly odstranění překážek bránících obchodu s geneticky modifikovanými organismy. Evropská unie zase chtěla znemožnit státům stanovovat podmínky pro investování na svém území.

Město Seattle na pacifickém pobřeží USA se pomalu vzpamatovává z několika dní zuřivých bitek mezi policií a demonstranty protestujícími proti WTO. Mezi těmi, kdo se v pondělí účastnili tiché manifestace před budovou věznice v Seattlu, je i Joe Martinez, který až do minulého sotva kdy slyšel o WTO. "Přišel jsem sem, když jsem v televizi viděl, jak bijí lidi a stříkají na ně slzný plyn," říká Martinez. Někteří zadržení demonstranti si stěžovali na policejní brutalitu a tak konference WTO bude mít zřejmě dohru v podobě série soudních procesů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist