https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-zakazala-vyvoz-slonu-do-zoologickych-zahrad-a-cirkusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference zakázala vývoz slonů do zoologických zahrad a cirkusů

28.8.2019 00:12 (ČTK)
Konference zemí sdružených kolem dohody o obchodu s ohroženými volně žijícími živočichy CITES včera v Ženevě schválila zákaz vývozu slonů ze čtyř afrických zemí do zoologických zahrad a cirkusů. / Ilustrační foto
Konference zemí sdružených kolem dohody o obchodu s ohroženými volně žijícími živočichy CITES včera v Ženevě schválila zákaz vývozu slonů ze čtyř afrických zemí do zoologických zahrad a cirkusů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | reglohsg / Pixabay
Konference zemí sdružených kolem dohody o obchodu s ohroženými volně žijícími živočichy CITES včera v Ženevě schválila zákaz vývozu slonů ze čtyř afrických zemí do zoologických zahrad a cirkusů. Informovala o tom včera agentura DPA.
 

Zákaz se podle organizace na ochranu zvířat Pro Wildlife týká zejména obchodu se slony mezi Zimbabwe a Čínou. Opatření se vztahuje také na Botswanu, Namibii a Jihoafrickou republiku. Vývoz do přirozených biotopů je nadále možný.

"Sloni jsou vysoce inteligentní a společenští, zvířata vytržená z jejich stád jsou po celý život traumatizovaná, mají poruchy chování a částečně předčasně hynou," zdůvodnila včerejší rozhodnutí Daniela Freyerová z organizace Pro Wildlife.

Na naléhání EU však má být ve "výjimečných případech" a po domluvě s konferencí CITES vývoz možný. "Vyzýváme všechny státy, aby rozhodnutí respektovaly a výjimky nezneužívaly jako zadní vrátka pro pokračující obchod," řekla Freyerová.

Jenom v Zimbabwe bylo podle Pro Wildlife mezi lety 2012 a 2017 z jejich stád vytrženo nejméně 108 slůňat, která byla prodána do Číny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist