https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konferenci-v-haagu-obklicila-pisecna-hraz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konferenci v Haagu obklíčila písečná hráz

19.11.2000 17:50 | HAAG (zvláštní zpravodajka EkoListu)
Čtyři sta metrů dlouhá a 160 cm vysoká hráz, postavená z více než 50 tisíc jutových pytlů s pískem, vyrostla včera odpoledne před haagským kongresovým centrem, kde se od pondělka koná 6. konference stran Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu (COP6). Hráz, která byla rozdělena na vnitřní část, před vchodem do kongresového centra, a vnější část, na okraji silnice souběžné s budovou, postavilo na pět tisíc aktivistů z celé Evropy, kteří se do Haagu sjeli na výzvu mezinárodní ekologické organizace Friends of the Earth International (Přátelé Země), kterou v České republice reprezentuje Hnutí DUHA.
 

K aktivistům se připojil také předseda haagské konference, nizozemský ministr životního prostředí Jan Pronk, a ředitel Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Klaus Toepfer. Pronkův projev sklidil v Haagu velký ohlas. Holandský ministr vyslovil obdiv nad působivým projektem a odnesl jeden pytel do jednací místnosti jako symbol, který delegátům nedovolí zapomenout, jak životně nutné je dohodnout se na řešení klimatických problémů. Protagonisté stavby vysvětlili, že hráz symbolizuje nebezpečí záplav a stoupající hladiny oceánů, které mohou změny klimatu způsobit. Zároveň mělo jít o varování účastníkům konference před kompromisním výsledkem, který by nenabízel účinné řešení pro zastavení hrozby oteplování planety.

Předseda Friends of the Earth Ricardo Navarro se domnívá, že na konferenci se zatím jedná více o tom, jak se snižování emisí vyhnout, než o tom, jak z něj učinit povinnost. "Je nutné o řešení přestat mluvit, a začít něco konkrétního v tomto směru dělat," řekl.

Pytle v hrázi byly plněny pravým holandským pískem. Stejným, jakým se v Nizozemí stavějí hráze od nepaměti. A znovu se budou muset stavět, pokud do roku 2100 stoupne hladina moře o více než metr, jak varovali vědci na konferenci.

"Pokud se nepřijme razantní řešení, budou takové hráze muset vznikat po celé Evropě, po celém světě. Mnoho chudších zemí ani nebude mít prostředky, aby se přizpůsobily. Kvalita života na planetě se výrazně zhorší," řekl Jan Beránek, šéf Hnutí DUHA.

Tisíce aktivistů usilovně pracovaly i přes noc, protože do rána muselo být v okolí haagského kongresového centra čisto. Zachován bude jen kousek hráze, jako připomínka toho, co nás může na Zemi potkat.

Haagská konference OSN vstoupila dneškem už do svého sedmého dne. Skončí v pátek 24. listopadu.


reklama

 
Irena Jeřábková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist