https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koniklece-do-klece.v-usti-to-ma-pomoci-ochranit-vzacnou-rostlinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koniklece do klece. V Ústí to má pomoci ochránit vzácnou rostlinu

27.3.2022 15:11 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Koniklec velkokvětý. Ilustrační snímek.
Koniklec velkokvětý. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přírodovědci z ústeckého muzea zavírají koniklece do klece. Rostlina z červeného seznamu ohrožených druhů totiž v posledních letech vymizela z mnoha lokalit na Ústecku, spásají ji přemnožení mufloni a daňci. Klec má tak koniklec chránit. ČTK to řekl Václav Beran z muzea, které vyzývá veřejnost k pátrání po konikleci lučním.
 

V Českém středohoří je několik desítek míst, kde se rostlina vyskytuje, výrazně jich ale podle odborníků ubývá. Prostor konikleci berou trnky a keře, ale největším problémem skalních stepí je přemnožená zvěř. "Daňci a mufloni velmi intenzivně spásají skalní stepi, degradují je, způsobují erozi půdy, okusují všechny rostliny. Loni ze všech vykvetl pouze jeden koniklec, protože byl schován pod trnkou," uvedl Beran. Přírodovědci proto vytvořili z již použitého pletiva speciální klece, kterým rostliny zakrývají.

Kde se vůbec koniklec nachází, by mohli pomoci zjistit dobrovolníci. "Koniklec je nepřehlédnutelný, zvlášť od března do května, kdy kvete. Květy visí dolů, čili jsou poniklé, odtud jméno poniklec, což je v češtině zkomoleno na koniklec. Květy mají nejčastěji tmavě až černě fialovou barvu a celá rostlina je pokryta bělavým ochlupením. Vydat se za ním musíme na osluněné suché stráně a skalní stepi," uvedla přírodovědkyně Ladislava Filipová, která věří, že se lidé podělí s muzeem o výsledky svého pozorování v terénu.

Mapování konikleců je součástí aktuálního projektu Poklad na stříbrném Labi, který se věnuje i skalním stepím, jejichž stav je nyní podle Filipové skutečně žalostný. Projekt finančně podpořily takzvané norské fondy. Výsledkem výzvy bude i konkrétní pomoc rostlině, jako je právě vyřezávání náletových dřevin či ochrana pomocí klecí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist