https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontejnery-na-trideny-odpad-uklidi-v-jablonci-nad-nisou-pod-zem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem

2.10.2016 11:28 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Kontejnery na tříděný odpad uklidí v Jablonci nad Nisou pod zem. První dvě taková sběrná místa vznikají u nové otočky autobusu v Arbesově ulici ve Mšeně a také v prostoru před letním kinem v centru. Město za ně zaplatí zhruba 1,5 milionu korun. Nádoby budou na obou místech zapuštěny necelé tři metry pod zemí. Na každém z uvedených míst budou kontejnery na papír, plast a barevné a bílé sklo, sdělila ČTK Nikola Horčíková z odboru veřejné zeleně, který má odpady na starosti.
 

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. V Liberci jsou podzemní kontejnery na tříděný odpad jen pár kroků od radnice na Sokolovském náměstí. Podzemní kontejnery jsou moderní a estetickou variantou ke klasickým sběrným místům. "Jejich pořízení je ale finančně poměrně náročné a také podmínky pro jejich umístění jsou komplikovanější než v případě běžných plastových kontejnerů, které stojí jen tak na ulici," řekl náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Město má ale podle něj vytipovány i další lokality, vše ale bude záviset na financích.

Jedno stanoviště se třemi kontejnery na tříděný odpad vyjde městskou pokladnu včetně DPH na 770.000 korun. Na stanovišti jsou dva kontejnery o objemu pět metrů krychlových na papír a plasty a nádoba o objemu tří metrů krychlových na sklo. "Pro podzemní kontejnery jsme se rozhodli zejména kvůli estetičnosti stanovišť a také kvůli kapacitě kontejnerů - nádoba je 4,5x větší než běžný plastový kontejner. V centru města navíc stanoviště separovaného odpadu prakticky nejsou a umístění kontejnerů pod zem tuto potřebu řeší vizuálně přijatelným způsobem," vysvětlila důvody rozhodnutí pro podzemní kontejnery mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Ve městě s 45.500 obyvateli je 246 stanovišť na tříděný odpad. Umístění kontejnerů pod zem připravuje radnice už přes rok. Zejména v centru města je ale podle Hozové problematické najít místo, které by bylo pro podzemní kontejner vhodné. "Pod zemí jsou inženýrské sítě různého charakteru a pozornost se musí věnovat také dobrému přístupu a prostoru pro manipulaci svozové techniky," řekla. Zatímco stanoviště v Arbesově ulici nahradilo v rámci rekonstrukce lokality původní nadzemní stanoviště, to u letního kina je zcela nové. "Umístění kontejnerů tam vyžadovalo nejmenší zásah, proto byla jako první v centru zvolena tato lokalita," dodala Hozová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist