https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kontrola-emisniho-znecisteni-v-pekingu-by-snizila-vyskyt-plicnich-chorob-na-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontrola emisního znečištění v Pekingu by snížila výskyt plicních chorob na polovinu

8.3.2011 05:42 | BEIJING/HODONÍN (Ecomonitor)
Doprava v Pekingu 2007.
Doprava v Pekingu 2007.
Licence | Volné dílo (public domain)
V průběhu olympijských her v roce 2008 se čínské hlavní město snažilo omezením osobní dopravy v centru metropole zlepšit kritický stav ovzduší. Nyní představitelé nevládních ekologických iniciativ spolu se zástupci zdravotnických zařízení poukazují na to, že pokud by se podařilo zlepšit situaci v ovzduší nad městem trvale, snížila by se pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic na polovinu, píše Yale Environment.
 

Výskyt rakoviny plic by tak oproti dnešním 22 000 ročně klesl přibližně na 11 400 případů. Podle odborníků je důležité snížit především podíl rakovinotvorných polycyklických aromatických uhlovodíků.

„Byl to patrný a významný pozitivní krok,“ říká o snížení emisí v době letních her Staci Simonichová, vědkyně z Oregonské univerzity. „Ukazuje se, že podobné, a hlavně trvalejší kroky by mohly skutečně vést ke snížení výskytu rakovinných plicních onemocnění.“

Podrobněji informace shrnula Simonichová do zprávy pro žurnál Enviromental Health Perspectives, kde se vyjadřuje o nutnosti poklesu automobilové dopravy, spalování uhlí a omezení provozu „znečišťujících“ továren v centru dvaadvaceti milionové metropole. Některá kontrolní opatření přijatá v roce 2008 se prý dodržují i v roce 2011, například zákaz topení uhlím.

Článek byl uveřejněn na yaleském univerzitním zpravodajském serveru e360.yale.edu dne 23. 2. 2011 pod názvem „Controlling Beijing's Air Pollution Would Cut Lung Disease by Half“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist