https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/korea-kvuli-emisnimu-skandalu-zasahovala-v-pobocce-volkswagenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Korea kvůli emisnímu skandálu zasahovala v pobočce Volkswagenu

19.2.2016 08:58 | SOUL (ČTK)
Jihokorejské ministerstvo životního prostředí zažalovalo v lednu jihokorejskou odnož Volkswagen/Audi a dva firemní představitele kvůli tomu, že její vozidla údajně nesplňovala zákonné emisní normy.
Jihokorejské ministerstvo životního prostředí zažalovalo v lednu jihokorejskou odnož Volkswagen/Audi a dva firemní představitele kvůli tomu, že její vozidla údajně nesplňovala zákonné emisní normy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | SMG / Shutterstock
Jihokorejci dnes v rámci vyšetřování emisního skandálu provedli razii v pobočce německé automobilky Volkswagen a její luxusní divize Audi. Uvedl to podle agentury Reuters mluvčí Volkswagenu v Jižní Koreji, který tak potvrdil spekulace v místních médiích.
 

Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že vyšetřovatelé provedli zásah v kancelářích a v domě nejmenovaného vysoce postaveného činitele společnosti. Zajistili prý e-mailovou komunikaci s ústředím a dokumenty o certifikaci vozidel a potvrzení emisí.

Mluvčí Volkswagen Korea zásah potvrdil. Podrobnosti nesdělil, uvedl ale, že podnik spolupracuje s vyšetřovateli.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující falšování údajů o emisích. Mezi dotčenými vozy je také asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Jihokorejské ministerstvo životního prostředí zažalovalo v lednu jihokorejskou odnož Volkswagen/Audi a dva firemní představitele kvůli tomu, že její vozidla údajně nesplňovala zákonné emisní normy. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim až sedm let vězení a pokuta až 100 milionů wonů (1,9 milionu Kč).

Jižní Korea je po Indii druhým největším asijským trhem s naftovými auty. Automobilce hrozí soudní pře kvůli aféře i jinde ve světě. Spojené státy na ni kvůli emisnímu skandálu podaly v lednu žalobu, která by automobilku mohla teoreticky stát až 48 miliard dolarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist