https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koristka-plan-statni-zaruky-pro-distribucni-centrum-mosnov-je-skandalni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kořistka: Plán státní záruky pro Distribuční centrum Mošnov je skandální

31.1.2001 08:28 | OSTRAVA (EkoList)
Za zcela nestandardní a nepřijatelné považuje poslanec parlamentu Zdeněk Kořistka (US) návrh na státní záruku na investiční úvěr pro plánovanou stavbu distribučního centra Mošnov (DCM). Podle něj je nevídané, aby stát poskytl záruky soukromé firmě propojené s dlužníkem. Investor, firma Distribuční centrum Ostravsko (DCO), je personálně propojen s firmou Leo Minor, která v historii projektu též výrazně figuruje a s kterou se Státní fond životního prostředí soudí o desítky miliónů korun.
 

Na prosincové jednání vlády předložil návrh na poskytnutí státní záruky ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD). Po kritických hlasech v mediích ministr svůj návrh vzal zpět. "Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) prověřuje připomínky členů vlády. Pokud se věc vypořádá k všeobecnému souhlasu ministr znovu návrh předloží," říká tisková mluvčí MMR Dagmar Plachá a dodává, že "jestliže bude přetrvávat jakákoliv nejasnost, MMR o státní záruku žádat nebude." Podle ní nejde o záruky finanční, ale politické. "Stát zaručuje investorovi, že se během stavby a kolaudace nezmění legislativní podmínky platné při jejím zahájení," vysvětluje Plachá. Podle poslance Kořistky však jde buď o neprofesionalitu pracovníků ministerstva, nebo o úmyslné zamlžování. "Důvěryhodnost investora je zásadní, ať již jde o státní podporu finanční nebo politickou. Ministerstvo si mělo firmu prověřit již dávno před tím, než šel návrh na vládu," říká Kořistka.

Podle výpisu z obchodního rejstříku na internetu je jednatelem firmy Leo Minor podnikatel Roman Grolig, který byl zároveň členem představenstva firmy Distribuční centrum Ostravsko až do 4.12. 2000 (jednateli v Leo Minor a zároveň členy představenstva v DCO byli i další dva podnikatelé). Podle Kořistky byl původním prosazovatelem výstavby distribučního centra Mošnov právě pan Grolig a firma Leo Minor. Firma Distribuční centrum Ostravsko se jako investor objevila později. "Chování pana Groliga je podle mě klasický příklad tunelování," tvrdí Kořistka, "dluhy nechám v původní firmě a založím novou, která vesele podniká dál a získává další úvěry," vysvětluje. Podle Lachnita je však v severomoravském kraji řada dlužných firem a nelze se ptát, zda je morální poskytnout dlužníkovi státní záruky na nový úvěr. Podle Lachnita je důležité, že výstavbou DCM dojde ke vzniku 2600 pracovních míst, k rozvoji ostravského regionu, ale také k nárůstu příjmů do státního rozpočtu.

Plán výstavby distribučního centra kritizovala také Správa Chráněné krajinné oblasti (SCHKO) Poodří a aktivisté z Dětí Země. Negativně se vyslovilo také Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Konflikt způsobilo plánované umístění stavby v lokalitě Studénka - Nová Horka, která bezprostředně sousedí s CHKO Poodří a přírodní rezervace Kotvice. "CHKO Poodří je mokřadem mezinárodního významu a je zařazena do celosvětové úmluvy o ochraně mokřadů (Ramsarská konvence)," říká vedoucí SCHKO Poodří Vladislava Hamplová. "Odborné expertízy dokazují, že by výstavbou ve zmíněné lokalitě došlo k výraznému narušení jedinečných mokřadů," vysvětluje Hamplová. Podle Vladimíra Valenty z MŽP z expertíz vyplývá, že zpevněním zmíněného území by došlo k narušení zásob podzemních vod a zároveň by docházelo k nadměrnému přísunu povrchových vod ze srážek. "V podstatě by to znamenalo, že by se každý větší déšť stal pro mokřady malou přílivovou vlnou," vysvětluje Valenta.

DC Mošnov

Na fotografii, kterou nám poskytla Správa CHKO Poodří, je patrná pravděpodobná podoba Distribučního centra Mošnov. Zdroj: Správa CHKO Poodří

Vlastníkem sporných pozemků je opět podnikatel Roman Grolig, který se podle Hamplové již několik let snaží ovlivnit negativní postoj orgánů státní ochrany přírody oslovováním poslanců, senátorů a ministrů s cílem dosáhnout podpory svého záměru. V současnosti se dopracovává návrh územního plánu velkého územního celku Beskydy, který obsahuje změnu zmíněného území na podnikatelskou zónu a tak umožňuje zástavbu. S tím nesouhlasí MŽP. Naopak podle Valenty požaduje ministerstvo vyhlášení ochranného pásma CHKO Poodří. "Náměstek ministra pro místní rozvoj Karel Hejtmánek slíbil vyjmutí sporného území z připravovaného územního plánu, což otevírá možnost pro další jednání," tvrdí Valenta.

Podle ministra Lachnita neobsahuje navrhované usnesení vlády konkrétní umístění distribučního centra a tím řeší spor ochrany přírody. "Jsou vytipovány jiné lokality v rámci průmyslové zóny letiště Ostrava - Mošnov," upozorňuje tisková mluvčí MMR Plachá. Také zástupce investorské firmy Distribuční centrum Ostravsko EkoListu potvrdil, že firmě nejde zásadně o to, kde by mělo DCM stát, ale o stavbu jako takovou.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist