https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kosatka-se-od-sveho-cerstve-narozeneho-a-uhynuleho-mladete-nedokazala-odloucit-po-vice-jak-dva-dny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kosatka se od svého čerstvě narozeného a uhynulého mláděte nedokázala po více jak dva dny odloučit

7.8.2018 13:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Snímek zachycuje matku, která stále nadnáší své již den mrtvé mládě.
Snímek zachycuje matku, která stále nadnáší své již den mrtvé mládě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ken Balcomb / Center for Whale Research
24. července se mořští biologové z amerického Centra výzkumu velryb radovali. Už tři roky se žádné kosatce z populace žijící u amerických břehů nepodařilo donosit a porodit živé mládě. Vědci místní kosatky bedlivě pozorují, protože úmrtnost narozených mláďat je veliká. Radost ale netrvala dlouho. Mládě do hodiny od narození umřelo. Na celém případu je ale dechberoucí jiná věc. Matka se od mláděte nedokázala po více jak dva dny odloučil a podle vědců truchlila nad jeho smrtí.
 

Podle Kena Balcomba, zakladatele Centra pro výzkum velryb, není truchlení u kosatek nad smrtí mláděte nic neobvyklého. „Toto je ale nejdelší držení smutku jaké jsem kdy u kosatek zažil,“ říká Ken Balcomb.

Pro matku mláděte, v evidenci vedenou jako J35, to muselo být i mimořádně fyzicky vyčerpávající. Každý den s mládětem vážícím 180 kg uplavala okolo sta kilometrů. Pravidelně se přitom potápěla, aby vytlačila potápějící se tělo mláděte. Po dobu, kdy své mládě takto držela při hladině, neměla prostor ulovil si potravu.

Podle Deborah Gilesové, která se studiu kosatek věnuje na Washingtonské univerzitě, si takové chování nelze vyložit jinak než jako truchlení.

Podobné chování není vlastní jen kosatkám, u mořských savců bylo zaznamenáno i u vorvaňů nebo delfínů. U suchozemských savců patří mezi zvířata truchlící pro své mrtvé šimpanzi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist