https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kostlivec-uz-kuzvarta-nestrasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kostlivec už Kužvarta nestraší

16.2.2001 15:15 | PRAHA (ČIA)
Dotaci určenou na vybudování továrny na drcení domácích ledniček, která nebyla nikdy postavena, musí podle rozhodnutí Okresního soudu v Benešově vrátit firma Ekotron.
 

"Hromada 18 tisíc ledniček ležících v obci Kácově byla jedním z kostlivců, který na mne při mém nástupu na ministerstvo vypadl ze skříně. Rozsudek soudu je tedy koncem tohoto kostlivce, který byl nepříjemný a paradoxní," prohlásil dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Rozhodnutí soudu nabylo právní moci dne 13. února 2001. Podle tohoto rozhodnutí musí Ekotron vrátit Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP), který žalobu inicioval v listopadu 1999, 44 426 000 korun.

Smlouva o poskytnutí podpory ze SFŽP na likvidaci domácích chladících zařízení včetně jejich sběru a svozu byla uzavřena v roce 1996 mezi SFŽP a firmou Ekotron na cca 100 milionů korun. Z této částky mělo být poskytnuto ze SFŽP cca 50 milionů korun formou investiční dotace a cca 50 milionů korun bezúročné půjčky. Dotace byla z prostředků SFŽP uvolněna. V době, kdy měla být poskytnuta půjčka, společnost Ekotron nedoložila její dostatečné zajištění (záruku na půjčku).

Dnes rovněž u Okresního soudu v Benešově probíhá jednání ohledně druhé části žaloby, která je zaměřena na vlastnický vztah k 18 tisícům ledniček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist