https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kotelna-na-biomasu-prodava-levnejsi-teplo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kotelna na biomasu prodává levnější teplo

15.12.2002 12:02 | BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM (okres Žďár nad Sázavou) (ČIA)
Největší kotelna na biomasu v České republice, která se nachází v Bystřici nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou, prodává teplo ve srovnání s plynem o desetinu levněji. Kotelna je v provozu už druhou topnou sezonu a za gigajoul si účtuje 310 korun. Provozovatelé zařízení chtějí v příštím roce za dva miliony korun rozšířit skladovací prostory a vytvořit větší zásobu biomasy na zimu. Nové sklady tak pravděpodobně ještě přispějí ke snížení ceny za teplo. Pro ČIA to uvedl jednatel společnosti Stanislav Loukota s tím, že současné ceny se vyrovnají spalování hnědého uhlí, ale výroba tepla z biomasy je daleko ekologičtější.
 

V současné době se v kotelně spalují odštěpky a řepková sláma. "Ceny štěpků jsou v létě až o pětinu nižší, a proto je stavba nových skladovacích prostor výhodnou záležitostí," řekl Loukota. Kotelna nyní vytváří zásoby biomasy na zhruba šest týdnů. "Investice kolem dvou milionů by tuto kapacitu zdvojnásobila a zcela určitě by se promítla i do cen za teplo. Je ale zatím předčasné hovořit o konkrétních číslech," dodal Loukota.

Provoz největší kotelny na biomasu v ČR byl spuštěn na konci listopadu loňského roku. Celkové náklady na výstavbu kotelny dosáhly 122 milionů korun. Město přitom poskytlo jen 20 procent této částky, 40 procent byla dotace z fondu životního prostředí a zbylých 40 procent tvoří bezúročná půjčka od státu. Kotelna vytápí 1000 bytů, sportovní halu a v letních měsících přitápí i nové venkovní koupaliště. Zčásti zásobuje teplem i 700 bytů, které jsou napojeny i na plynovou kotelnu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist