https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kotouc-stramberk-hlida-seismicke-ucinky-odstrelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kotouč Štramberk hlídá seismické účinky odstřelů

21.7.2002 17:01 | ŠTRAMBERK (ČIA)
Seismické účinky clonových odstřelů ve vápencovém lomu měří společnost Kotouč Štramberk, na jejímž pozemku má být postavena nová cementárna, pravidelně již několik let. "Spolupracujeme na monitorování s pražskou firmou Geodyn a momentálně pečlivě sledujeme dopady odstřelů na místní část Štramberku Plaňava," uvedla pro ČIA mluvčí firmy Věra Breiová.
 

Kotouč sledováním seismických účinků v Plaňavě vychází vstříc místním občanům, kteří na veřejném projednávání dokumentace o hodnocení vlivů stavby nové cementárny v uplynulém týdnu upozornili na to, že při střelbě v lomu dochází k otřesům, které jsou v domech v blízkosti lomu nadměrné.

Odborníci při standardním odstřelu zjistili, že nadměrné hodnoty nedosáhly ani takových hodnot, které připouštějí normy ČSN a DIN. "Provedená měření nepřekročila ani hodnoty křivky hradů a zámků, jejíž normy jsou nastaveny tak, aby otřesy neohrozily ani velmi staré stavby a budovy," vysvětlila Breiová. Přesto bude v Plaňavě umístěn stabilní seismický přístroj, aby byly k dispozici potřebné údaje v delším časovém horizontu.

V průběhu roku se v lomu Kotouče Štramberk uskuteční zhruba 50 odstřelů. Jejich hodnoty pětkrát do roka ověřuje firma Geodyn Praha velmi citlivými měřícími přístroji. Pololetní i celoroční seismický monitoring poskytuje společnost Kotouč Štramberk zájemcům k nahlédnutí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist