https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kotva-stahuje-nebezpecne-hracky-z-prodeje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kotva stahuje nebezpečné hračky z prodeje

9.11.2000 14:55 | PRAHA (EkoList)
Vedení obchodního domu Kotva dnes oznámilo, že s okamžitou platností stahuje z prodeje hračky z měkčeného PVC. EkoListu to dnes oznámila ekologická organizace Greenpeace, která na konci října odstartovala předvánoční kampaň, zaměřenou právě proti těmto hračkám. Podle Greenpeace se totiž z měkčeného PVC mohou při cucání a žvýkání hraček uvolňovat toxické ftaláty. Hračky jsou tedy nebezpečné především pro malé děti, které hračky žvýkají.
 

Kotva tak splnila svůj slib z roku 1998, že ukončí prodej těchto hraček, pokud se prokáže škodlivost v nich obsažených ftalátů. Obchodní dům Kotva je prvním velkým prodejcem v ČR, který veřejně odmítl hračky z měkčeného PVC prodávat. "Greenpeace vítá rozhodnutí Kotvy a považuje jej nejen za výzvu ostatním prodejcům hraček, ale také ministrovi zdravotnictví a hlavnímu hygienikovi," říká šéf toxického programu českých Greenpeace Miroslav Šuta.

Ministerstvo zdravotnictví ČR připravuje vyhlášku, která by měla prodej hraček z PVC obsahujících ftaláty omezit. Ta má ale vstoupit v platnost až 1. ledna 2001 a má se týkat jen malé části hraček pro děti do 3 let věku, které jsou "určeny pro vkládání do úst". Evropská komise přijala "naléhavý zákaz" hraček z PVC již 7. prosince 1999 a členské státy EU měly pouhých 10 dnů na uvedení toho zákazu do praxe.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist