https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kouzlo-prazskych-zahrad-predstavuje-fotograficka-vystava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kouzlo pražských zahrad představuje fotografická výstava

14.3.2002 12:26 | PRAHA (ČIA)
Výstavu Kouzlo rostlin pražských zahrad dnes pro veřejnost otevírá Národní muzeum (NM). Autorem fotografií je francouzský biolog Michel Laverret, který se věnuje i fotografické dokumentaci rostlin a světa kolem nich. Laverret na snímcích zachytil universitní botanickou zahradu, Botanickou zahradu v Troji i historické zahrady - Královskou, Vrtbovskou, Valdštejnskou, zahrady pod Hradem nebo Vojanovy sady. ČIA to sdělila Lenka Edrová z NM.
 

Výstava podle autora koncepce výstavy Václava Větvičky představuje kromě standardních snímků, realistických portrétů rostlin a jejich prostředí, i fotografie, v nichž autor záměrně a cílevědomě využívá různých artefaktů a efektů, jako jsou zamžená či zarosená skla ve skleníku, protisvětlo, tvrdý kontrast nebo měkký stín. "Tak vznikla celá série takřka impresionistických záběrů skleníkových interiérů, rostlinných detailů či zátiší se zahradnickými potřebami," říká Větvička.

Během let Laverretova fotografování pražských zahrad vznikl rozsáhlý a nevšední dokumentační soubor, který autor věnoval Botanické zahradě University Karlovy v Praze. Výstava v Národním muzeu bude otevřena do 5. května. Michel Laverret vystudoval přírodní vědy na universitě v Poitiers a je profesorem biologie v College Louis Armand v Dreux. Od roku 1993 se pravidelně účastní výměn studentů mezi českými a francouzskými školami.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist