https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kozy-a-ovce-spasaji-pudu-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kozy a ovce spásají půdu na území hlavního města Prahy

29.9.2001 18:51 | PRAHA (ČIA)
Poklidně se pasoucí stádo ovcí a koz je možné v současné době potkat na území Prokopského údolí a Šárky v Praze. Projekt údržby vybraných chráněných území vypásáním kombinovanou pastvou ovcí a koz se v minulosti osvědčil. Proto spolupráce odboru městské zeleně Magistrátu hlavního města Prahy (MHMP) a organizace Českého svazu ochránců přírody "Mejto" pokračuje i letos. ČIA to sdělila tisková mluvčí MHMP Zdena Pacáková.
 

Stádo koz a ovcí pomáhá udržovat část z 88 zvláště chráněných území pražské metropole. Pasoucí se zvířata spásají travní porost, svým trusem pohnojují půdu a drobným narušováním půdního povrchu kopýtky umožňují snadnější zmlazování rostlin a uchycení jejich semen v půdě. Důležité však je, že se jedná o lokality, které nelze udržovat kosením pro jejich nedostupnost.

Tento způsob obhospodařování je průběžně konzultován s Agenturou ochrany přírody a krajiny, Botanickým ústavem Akademie věd v Průhonicích a Výzkumným ústavem živočišné výroby v Uhříněvsi. Stádo je po celých 24 hodin denně pod dozorem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist