https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-a-liberec-jednaji-o-prevzeti-zoologicke-a-botanicke-zahrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj a Liberec jednají o převzetí zoologické a botanické zahrady

2.2.2021 00:52 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zoo je nestarším zařízením svého druhu v České republice, před dvěma lety badatelé objevili zakládací dokument z roku 1904. Dnes se zahrada rozkládá na ploše téměř 14 hektarů. V plánu je její rozšíření zhruba o deset hektarů
Liberecká zoo je nestarším zařízením svého druhu v České republice, před dvěma lety badatelé objevili zakládací dokument z roku 1904. Dnes se zahrada rozkládá na ploše téměř 14 hektarů. V plánu je její rozšíření zhruba o deset hektarů
Zdroj | ZOO Liberec
Kraj a město Liberec jednají o převzetí zoologické a botanické zahrady. Obě městská zařízení mají nadregionální charakter, v budoucnu navíc bude třeba výrazně investovat do jejich rozvoje, a tak by je Liberec chtěl předat do správy Libereckého kraje. Ten už na provoz obou zařízení přispívá. Letos městu pro obě zahrady a také pro Divadlo F.X. Šaldy a Naivní divadlo z rozpočtu poskytl deset milionů korun. O tom, zda kraj zahrady převezme, by se mělo rozhodnout do konce roku, sdělil mluvčí magistrátu Tomáš Tesař.
 

"Zároveň se počítá s přesunem provozování vybraných sociálních zařízení z Libereckého kraje na město Liberec. Konkrétně se jedná o Dům seniorů Liberec Františkov, Domov pro seniory Vratislavice a Azylový dům Speramus v Liberci," doplnil Tesař. Zástupci obou samospráv jednali také o spolupráci při správě divadel nebo libereckého plaveckého bazénu, ale také třeba v oblasti příměstské dopravy. "Každý z návrhů bude předložen radním a zastupitelům města a Libereckého kraje, kteří ho posoudí," dodal.

Liberecká zoo je nestarším zařízením svého druhu v České republice, před dvěma lety badatelé objevili zakládací dokument z roku 1904. Dnes se zahrada rozkládá na ploše téměř 14 hektarů. V plánu je její rozšíření zhruba o deset hektarů za Sovovu ulici, do oblasti, kde je dnes zchátralý přírodní amfiteátr. Zoo by tam chtěla přemístit některé druhy, které chová nyní, i druhy, jež zatím v Liberci nejsou. Zoo patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji, ročně jí projde až 400 000 lidí. Radnice její provoz dotuje každoročně více než 60 miliony korun.

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší v zemi, loni na svém místě oslavila už 125 let, založena byla ale už v roce 1876. Vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, mezi nimiž je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě. Ve speciálním pavilonu má i tři největší leknínovité rostliny světa a vlastní zřejmě nejstarší bonsaj v republice, což je 341 let stará muraja latnatá. Na provoz zahrady, kterou ročně navštíví kolem 60.000 lidí, přispívá město zhruba 16,5 milionu ročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist