https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-chce-zlepsit-kvalitu-vody-v-prehradni-nadrzi-rozkos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj chce zlepšit kvalitu vody v přehradní nádrži Rozkoš

6.2.2018 13:46 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ozdravná kůra pro nádrž přinese kvalitnější ozdravné pobyty pro návštěvníky. Ilustrační snímek
Ozdravná kůra pro nádrž přinese kvalitnější ozdravné pobyty pro návštěvníky. Ilustrační snímek
Největší vodní plochu v Královéhradeckém kraji - přehradní nádrž Rozkoš u České Skalice na Náchodsku - v příštích letech čeká ozdravná kůra. Kraj má projekt, který by měl vést ke zlepšení kvality vody. V rekreační nádrži je zejména v letních měsících zvýšený výskyt sinic a zelených řas. Náprava by měla spočívat v tom, že odpadní vody z okolních obcí již nepotečou do nádrže. Novinářům to dnes řekl krajský radní Karel Klíma (KDU-ČSL).
 

"Zvýšená přítomnost fosforu navyšuje riziko výskytu sinic a nadměrného množství zelených řas. Je proto nutné zabránit odtoku i vyčištěných odpadních vod do jižní části vodního díla Rozkoš pod Rovenskou hrází," uvedl.

Aby bylo možné v budoucnu kvalitu vody ve vodní nádrži Rozkoš zlepšit, museli krajští zastupitelé schválit změnu Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje. Podle dokumentu odpadní vody z levobřežní části nádrže Rozkoš budou odvedeny tlakovým potrubím do kanalizačního přivaděče v Novém Městě nad Metují, který je zakončen čističkou odpadních vod (ČOV). "Je to šance pro rozvoj obcí v lokalitě vodní nádrže Rozkoš jako rekreační oblasti," uvedl Klíma. Podle něj navržené řešení umožní i odvedení splaškových vod z průmyslové zóny Vysokov. "Je to dlouhodobá záležitost, výsledky nebudou patrné hned," dodal radní. Kraj by podle něj měl přispět částkou do 10 milionů korun. Na investici se podle radního mají podílet i dotčené obce, celkové náklady akce neuvedl. "Jde o významný počin a kraj se na realizaci převedení odpadní vody na čističku odpadních vod (ČOV) v Novém Městě nad Metují hodlá finančně podílet," řekl Klíma.

Součástí projektu by mělo být i zlepšení kvality vody proti proudu řeky Úpy, která je významným přítokem. Potoky do nádrže přivádějí odpadní vody zejména z obce Provodov-Šonov s částmi Václavice a Kleny a z obce Vysokov. Provodov-Šonov sice má čistírnu odpadních vod, ale ta již nevyhovuje současným požadavkům. Odkanalizování obce Vysokov je nyní pouze částečné.

Vodní nádrž Rozkoš patří z hlediska rozlohy mezi deset největších přehrad v republice. Maximální plocha zadržené vody je 1001,3 hektarů a celkový objem nádrže je 76,154 milionů metrů krychlových. Její stavba začala v roce 1951, ale následující rok bylo budování přerušeno. Práce pokračovaly až roku 1964. Přehrada byla dostavěna v roce 1969.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist