https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-chce-zprisnit-podminky-provozu-uhelne-skladky-ostravske-huti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj chce zpřísnit podmínky provozu uhelné skládky ostravské huti

14.8.2019 00:18 | OSTRAVA (ČTK)
Krajský úřad Moravskoslezského kraje chce zpřísnit podmínky provozu uhelné skládky koksovny v hutním podniku Liberty Ostrava (dříve ArcelorMittal Ostrava). / Ilustrační foto
Krajský úřad Moravskoslezského kraje chce zpřísnit podmínky provozu uhelné skládky koksovny v hutním podniku Liberty Ostrava (dříve ArcelorMittal Ostrava). / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krajský úřad Moravskoslezského kraje chce zpřísnit podmínky provozu uhelné skládky koksovny v hutním podniku Liberty Ostrava (dříve ArcelorMittal Ostrava). Zahájil proto přezkum integrovaného povolení pro koksovnu, prášení z uhelné skládky by měla minimalizovat další opatření. Včera to sdělila v tiskové zprávě mluvčí úřadu Nikola Birklenová. Mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková řekla, že podnik veškeré uhlí skladuje podle integrovaného povolení i podle závěrů z BAT (podle nejlepších dostupných technik).
 

"Oblaky prachu, které se vznášely v okolí skládky uhlí, jsem viděl na vlastní oči. Považuji za nepřijatelné se s podobnými incidenty smiřovat. Huť plní všechny zákonné limity, proto jsem přesvědčený, že je nutné podmínky provozu zpřísnit," uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Doplnil, že kraj s novým vedením firmy navázal na jednání o dobrovolné dohodě o snižování negativních vlivů na životní prostředí.

"Díky přezkumu integrovaného povolení nastavíme další opatření, které úlety prachových částic ze skládky uhlí co nejvíce eliminuje. Chceme určit přísnější podmínky provozu, které budou konkrétní, vymahatelné, ale hlavně účinné," uvedla hejtmanova náměstkyně pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

Mezi podmínkami je podle ní aktuálně například pravidelné zvlhčování materiálu, zhutňování hromad nebo nařízení, jak s uhlím manipulovat. První návrhy na další opatření budou známy po prázdninách.

Kontroly podle mluvčí huti potvrdily, že skladování uhlí je v souladu s předpisy. "Uhlí kropíme hasicími vozy několikrát denně, uhelné hromady se konzervují prostředkem na bázi polymerů, který na nich vytváří krustu proti odvětrávání. Zvažujeme také například instalaci mlžných děl, výsadbu stromů," uvedla Černá.

Tento měsíc bude hotová studie, která určí vhodnost a proveditelnost dalších opatření pro optimalizaci skladování uhlí v areálu huti. Huť má podle mluvčí připraveny i další projekty nad rámec svých povinností, které emise z podniku dále omezí.

Ostravská huť patří mezi největší průmyslové znečišťovatele životního prostředí v kraji. Podnik uvádí, že všechny stanovené limity plní. Loni firma vypustila 393 tun emisí, což je podle Černé o dvě třetiny méně, než by podle stanovených limitů mohla. Před 40 lety tehdejší Nová huť Klementa Gottwalda vypouštěla do ovzduší ročně okolo 40.000 tun prachu. V roce 1993 to bylo více než 14.000 tun.

Podnik vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, ročně je to nyní 2,2 milionu tun. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců. Skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty letos podnik koupila od skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala, která ho vlastnila od roku 2003.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je v Moravskoslezském kraji nejvíce znečištěné ovzduší v Česku. Na znečištění se podílí průmysl, doprava, emise z domácích topenišť i škodliviny ze sousedního Polska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist