https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-chysta-v-parcich-upravy-za-21-milionu-korun-pozada-o-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina chystá v parcích úpravy za 21 milionů korun, požádá o dotaci

25.10.2023 23:14 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kraj Vysočina chce upravit zeleň v parcích a zahradách u svých devíti příspěvkových organizací, což bude podle předpokladu stát přes 21 milionů korun. Kraj by na zlepšení stavu těchto parků s velkým množstvím stromů chtěl dostat dotaci z operačního programu Životní prostředí. Projektový záměr tento týden projednala krajská rada, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).
 

Na revitalizaci parků čerpal Kraj Vysočina evropské dotace i v minulých letech. "Nám významně pomůže, že budeme moci podat další žádost," uvedl hejtman. Rada kraje doporučila krajskému zastupitelstvu, aby na financování projektu uvolnilo potřebné peníze.

V parcích u dětských domovů, domovů důchodců nebo třeba havlíčkobrodské nemocnice roste velké množství stromů, i cenné dřeviny. Řezy je podle webu kraje potřeba ošetřit přes 1500 stromů a u dalších mnoha dřevin vyměnit osazená bezpečnostní lana, jimž končí životnost. Okolo 300 stromů, které už nejde zachránit, bude pokáceno a nahradí je nová výsadba.

Nejvíc stromů podle hejtmana roste v areálu domova důchodců v Proseči - Obořišti. Z 1000 tamních stromů by mělo být ošetřeno nejméně 400. Domov důchodců sídlí v zámku, u něj je podle webu organizace barokní čtrnáctihektarový park se soustavou pěti rybníků. Hodně zeleně obklopuje například také dětské domovy v Budkově na Třebíčsku a v Nové Vsi u Chotěboře, které jsou rovněž v zámeckých budovách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist