https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-vysocina-vydal-za-pet-let-na-odstrel-divocaku-2-3-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj Vysočina vydal za pět let na odstřel divočáků 2,3 milionu Kč

9.12.2017 | JIHLAVA (ČTK)
Myslivci letos odevzdali více než 2700 čelistí odlovené černé zvěře, ale část z nich neodpovídala metodice nastavené krajem.
Myslivci letos odevzdali více než 2700 čelistí odlovené černé zvěře, ale část z nich neodpovídala metodice nastavené krajem.
Kraj Vysočina poslal myslivcům za odstřel divokých prasat v posledních pěti letech 2,3 milionu korun. Letos dostanou okresní myslivecké organizace za 1887 odlovených selat 732.700 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD). Kraj podporuje tento lov především kvůli tomu, aby pomohl snížit škody, které přemnožení divočáci působí na polích. Myslivci dostávají zaplaceno za čelisti ulovených kusů.
 

Příspěvek kraj poskytuje od roku 2013. "V letošním roce bylo pro tyto účely vyčleněno 450.000 korun, odevzdán byl však rekordní počet vzorků," uvedl radní k navýšení podpory. Za spodní čelist tříměsíčního selete kraj vyplácí 500 korun, v případě sedmiměsíčního selete 350 Kč. V příštím ročním období, které skončí v říjnu 2018, bude kraj ještě vykupovat čelisti bachyní, a to za 400 Kč.

Myslivci letos odevzdali více než 2700 čelistí odlovené černé zvěře, ale část z nich neodpovídala metodice nastavené krajem. Nejvíc uznaných vzorků odevzdali myslivci na Jihlavsku a na Třebíčsku. Vybrané čelisti kraj předává ke studijním účelům Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Na Vysočině bylo letos v březnu podle Českého statistického úřadu evidováno 3500 kusů černé zvěře. Přes vysoký odstřel stavy spíš narůstají, v roce 2003 bylo v kraji kolem 2100 divočáků. Vysočina přesto v Česku nepatří mezi území s nejvyššími počty černé zvěře. Více než 9000 divočáků zaznamenali statistici zjara na území tří krajů, a to Středočeského kraje, Jihočeského kraje a Plzeňského kraje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist