https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajiny-dulni-i-tropicke-znazornuji-obrazy-bohdana-kopeckeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajiny důlní i tropické znázorňují obrazy Bohdana Kopeckého

10.6.2001 12:22 | PRAHA (ČIA)
Barevné oleje a černé malby tuší s tématem krajiny vystavuje Bohdan Kopecký v Českém centru fotografie. Inspiraci ke svým téměř abstraktním obrazům našel autor ve zničené důlní krajině kolem Mostu a Litvínova, ale i v bujné přírodě Havajských ostrovů. Výstava představuje základní Kopeckého díla, která pocházejí z doby od padesátých let až do současnosti.
 

Realita je v některých krajinomalbách Kopeckého zjednodušena natolik, že se blíží lyrické abstrakci a informelu. Na mnoha obrazech jsou naneseny silné vrstvy barevné hmoty, jejíž povrch připomíná prořezaný molitan nebo v něm září jakési třpytky. Na dalších obrazech vytváří malíř černou tuší fantazijní struktury kypivých světů (například tři varianty obrazu s názvem "Lávové pole bohyně Pele"). Součástí výstavy jsou i černobílé fotografie mostecké krajiny, které vytvořili Kopecký a Josef Sudek.

Bohdan Kopecký (narozen 1928) vystudoval Akademii výtvarných umění. Vojenskou službu absolvoval u Pomocných technických praporů jako horník a v této práci pokračoval v Záluží u Mostu až do roku 1956. Vystavoval pravidelně až do počátku sedmdesátých let, kdy v důsledku své angažovanosti v době "pražského jara" upadl do nemilosti. Po roce 1989 se dočkal rehabilitace a jeho díla byla zakoupena do Národní galerie a dalších sbírek u nás i v zahraničí. V devadesátých letech také podnikl cesty na Kanárské a Havajské ostrovy a na západ USA, které se promítly do jeho tvorby.

Výstavu, ke které vychází monografie, je možné navštívit do 29. června, a to denně od 11 do 19 hodin.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist