https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajska-veterinarni-sprava-resi-pripad-tyrani-chovanych-zvirat-na-decinsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajská veterinární správa řeší případ týrání chovaných zvířat na Děčínsku

3.4.2023 12:14 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krajská veterinární správa (SVS) v Ústeckém kraji řeší případ týrání v chovu hospodářských zvířat na Děčínsku a Litoměřicku. Trestní oznámení podala na chovatele psa, který ho nechal na řetězu a odjel na dovolenou. Uzavřena už je velká kauza úhynu velkého množství krav na Chomutovsku, případem se začne zabývat ústecký krajský soud, sdělila ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Lenka Hanušová.
 

Krajská veterinární správa dala pokutu 97 000 korun chovateli v Jílovém u Děčína za porušení veterinárního zákona, kromě jiného kvůli zacházení s uhynulými těly hospodářských zvířat. Chovatel zhruba osmdesáti kusů skotu podle Hanušové týral zvířata tím, že jim omezoval možnost se napít a nakrmit, skot byl vyhublý, telata bez vody. Nesrovnalosti objevili pracovníci správy ve značení a evidenci, v hospodářství našli devět uhynulých zvířat v různém stadiu rozkladu. Děčínský městský úřad dal chovateli pokutu 50 000 korun. Špatné zacházení se zvířaty podle zjištění veterinární správy pokračuje. Pokud se to potvrdí, podá KVS trestní oznámení.

Pokutu dostal chovatel na Litoměřicku, který řádně nepečoval o skot, kozy, ovce, prasata a lovecké psy. Zvířata byla vyhublá, mláďata neměla žádnou vodu ani zásoby krmení, psi byli v kotcích s neodklizenými exkrementy, bez zabezpečení před špatným počasím. Roudnický městský úřad uznal chovatele vinným, pokutu dostal 70 000 korun a 45 zvířat propadlo státu. Dalších pět let nesmí dotyčný chovat zvířata.

V loňském roce veterinární správa ukončila šetření ve velkochovu skotu na Chomutovsku ve společnosti Ekochov CMN. Trestní oznámení podala kvůli chovu v nevhodných podmínkách, zanedbání veterinární péče, omezování výživy a napájení, provedla mimo jiné 190 pitev uhynulých kusů. Chovateli KVS uložila pokuty v celkové výši 575 000 korun. Případem se teď bude zabývat krajský soud. Obžaloba viní firmu a její dva zástupce z toho, že chovali zvířata v nevhodných podmínkách, v důsledku čehož hromadně hynuly krávy, problém byl s nenarozenými telaty, zvířata trpěla podvýživou.

Situace v chovu se podle ředitele KVS Daniela Macháčka radikálně změnila, z pohledu veterinárního dozoru je na místě už všechno v pořádku. Kontrolu v daném chovu si naplánovali pracovníci KVS i na letošní rok. Firma mimo jiné přišla o status ekofarmy a o státní dotace.

Poslední případ týrání řešili pracovníci veterinární správy na Litoměřicku. Křížence amerického stafordšírského teriéra nechal jeho majitel doma přivázaného řetězem a odjel na dovolenou, nikoho nepověřil, aby se o něj staral. Po dvou měsících se podle Hanušové pes z řetězu dostal a běhal po vesnici, mezitím si způsobil řadu poranění, zejména hluboké rány na krku. "V důsledku toho jsme dali na chovatele trestní oznámení. V této chvíli je pes Thor u nového majitele a daří se mu po operacích velmi dobře," řekla Hanušová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist