https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-soud-zapsal-spolecnosti-cez-distribuce-a-cez-prodej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský soud zapsal společnosti ČEZ Distribuce a ČEZ Prodej

4.4.2005 12:41 | PRAHA (ČIA)
Dvě nové společnosti ze skupiny ČEZ zapsal 31. března do obchodního rejstříku pražský krajský soud. Jedná se o akciovou společnost ČEZ Distribuce a společnost s ručením omezeným ČEZ Prodej. Základní kapitál každé z nových společností činí 25 milionů korun. Vyplývá to z výpisu z obchodního rejstříku.
 

Vlastníkem obou společností jsou rovným dílem energetiky skupiny ČEZ, čili Severočeská, Severomoravská, Východočeská a Západočeská energetika a Středočeská energetická. Společnost ČEZ Distribuce řídí tříčlenné představenstvo, funkci předsedy vykonává Jiří Kudrnáč. ČEZ Prodej vede trojice jednatelů. Předsedou dozorčí rady ČEZ Distribuce se stal vedoucí projektu transformace skupiny ČEZ Tomáš Pleskač. Tříčlennou dozorčí radu ČEZ Prodeje povede Přemysl Skočdopol.

Společnost ČEZ Distribuce bude mít sídlo v Děčíně, zaměstná zhruba 1150 pracovníků. ČEZ Distribuce bude držitelem licence k přenosu elektřiny a správcem distribuční sítě pro celou energetickou skupinu ČEZ. Společnost ČEZ Prodej bude nabízet dodávky elektřiny a související služby velkoodběratelům. Převod majetku z pětice energetik na ČEZ Distribuci a ČEZ Prodej se uskuteční na konci letošního roku formou vkladu majetku.

Projekt transformace skupiny s názvem Vize 2008 zveřejnil ČEZ loni v červnu. Kromě snížení nákladů je příčinou změn novela energetického zákona, která vyžaduje oddělení distribuce elektřiny od obchodních aktivit do konce roku 2006. Náklady na transformaci přesáhnou dvě miliardy korun. Již na konci loňského roku došlo k převodu telekomunikačních aktiv a informatiky z pěti energetik na nástupnické společnosti ČEZData a ČEZnet. Během letošního roku se uskuteční převod obchodních aktivit a distribuční sítě.

ČEZ je se 73procentním podílem na trhu největším výrobcem elektřiny v České republice. Vlastní též pět regionálních distributorů elektřiny v ČR a tři v Bulharsku. Za loňský rok ČEZ vykázal nekonsolidovaný čistý zisk 12,36 miliardy korun, provozní zisk 11,19 miliardy a tržby 62,3 miliardy korun. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist