https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-usteckeho-kraje-podepsal-smlouvu-o-ochrane-krusnohorskych-bucin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad Ústeckého kraje podepsal smlouvu o ochraně krušnohorských bučin

23.8.2021 15:28 | HORNÍ JIŘETÍN (ČTK)
Podle Greenpeace jde o nedostatečnou ochranu.
Podle Greenpeace jde o nedostatečnou ochranu.
Foto | P.S: / Flickr.com
Krajský úřad Ústeckého kraje uzavřel s firmou I. H. Farm smlouvu o chráněném území krušnohorských bučin okolo Horního Jiřetína na Mostecku a zámku Jezeří, sdělil mluvčí kraje Martin Volf. Společnost z tamních lesů dlouhodobě těží dřevo. Smluvně vymezené chráněné území čítá 643 hektarů a je dále rozděleno na tři části. Jde o bezzásahové plochy o rozloze 200 hektarů, tzv. výběrný les s plochou 231 hektarů a podrostní les s rozlohou 199 hektarů, uvedla jednatelka firmy Olga Chabr Grillová. Koordinátorka kampaně Greenpeace za záchranu bučin Nikol Krejčová míní, že jde o nedostatečnou ochranu.
 

Ve výběrném lese nesmí těžba podle Chabr Grillové překročit 20 procent počáteční zásoby. Podle lesního ekologa Jana Hofmeistera jde o počáteční zásobu porostu určeného k obnově, tedy mýtního porostu. Doplnil, že tato podmínka bude zřejmě platit spolu s lesním hospodářským plánem, tedy deset let. "S tím, že v příštím lesním hospodářském plánu to může být zase 20 procent, takže po 50 letech dojde k obnově porostu, to znamená, že všechny staré stromy zmizí," řekl ekolog.

Ve výběrném lese budou zároveň orgánem ochrany přírody vyznačeny doupné stromy (stromy s dutinami sloužícími pro úkryt či hnízdění) ponechané na dožití, 15 živých stromů na hektar. Ponechány budou všechny roztroušené samovolně odumřelé stromy a mrtvé dřevo do objemu 30 metrů krychlových na hektar, doplnila jednatelka.

V podrostním lese bude firma moct provádět mýtní úmyslné těžby pouze se souhlasem orgánu ochrany přírody. I v této oblasti oblasti bude ponecháno mrtvé dřevo do 30 metrů krychlových na hektar. Před zahájením úmyslné těžby budou vyznačeny doupné stromy ve stejném rozsahu.

Smlouva byla podepsána na dobu neurčitou. Platit začne začátkem příštího roku, kdy začne zároveň platit nový desetiletý lesní hospodářský plán, kam budou všechna ujednání ze smluvní ochrany zapracována.

Organizace Greenpeace považuje podmínky uzavřené smlouvy za nedostatečné, jde podle nich o významné přírodní území, které je poškozeno dlouholetým rozsáhlým kácením. V okolí Horního Jiřetína na Mostecku jsou holiny, sázejí se zde nepůvodní druhy stromů. "Dochází tak k degradaci tohoto unikátního lesa s výskytem mnoha vzácných druhů. Přesto se krajský úřad Ústeckého kraje a ministerstvo životního prostředí nezasadily o účinnou ochranu v následujících letech," uvedla Krejčová. Úřady podle ní selhaly, když uzavřely smluvní ochranu pouze pro čtvrtinu území. "Je absurdní, že ministerstvo na jednu stranu podporuje výsadbu nových stromů, zatímco v Krušných horách nedokáže ochránit původní bukové lesy před kácením," dodala Krejčová.

Už dřív podalo město v souvislosti s kácením a těžbou dřeva v Krušných horách v oblasti Mostecka Horní Jiřetín stížnost Evropské komisi. Greenpeace požaduje vyhlášení ochrany a bezzásahovosti celého území od Horního Jiřetína až po Národní přírodní rezervaci Jezerka. K vyhlášení ochrany a bezzásahového území vznikla i petice, kterou podepsalo 12 000 lidí. Organizace ji předala ministerstvu i krajskému úřadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist