https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsti-radni-vzali-na-vedomi-zadost-o-prodlouzeni-emisni-vyjimky-pro-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajští radní vzali na vědomí žádost o prodloužení emisní výjimky pro Počerady

26.1.2024 22:40 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Radní Ústeckého kraje vzali na vědomí žádost provozovatele hnědouhelné elektrárny Počerady na Lounsku o prodloužení emisní výjimky pro rtuť do konce března 2027. Důvodem je podle vlastníka získat čas na instalaci nové technologie. O vydání výjimky rozhodne krajský úřad, který sbírá jednotlivá stanoviska, řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Proti prodloužení výjimky jsou některé ekologické organizace. Krajský úřad v tomto případě reprezentuje výkon státní správy, vyjádření samosprávy je jedním z podkladů pro rozhodnutí.
 

Hejtman řekl, že radní nemají v otázce udělování výjimky mnoho kompetencí. Radost z možného prodloužení výjimky podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) radní nemají. K žádosti o změnu integrovaného povolení nemá krajská rada připomínek. Provozovatel musí dodržet podmínky uvedené v žádosti a splnit připomínky odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Výjimka má skončit u dvou kotlů 30. června, u dalšího na konci roku a u zbylých dvou 30. června 2025. Podle ekologických organizací Greenpeace a Hnutí Duha i advokátní kanceláře Frank Bold je udělení výjimky v rozporu se zákonem.

První emisní výjimka pro Počerady byla udělena s tím, že v době jejího trvání provozovatel nainstaluje filtrační technologii, aby limity splnil, uvedl před dvěma týdny mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. "Již tehdy jsme upozorňovali, že rozhodnutí o výjimce neobsahuje dostatečné záruky, které by provozovatele opravdu vedly k úpravám elektrárny v požadovaném časovém úseku. To se nyní plně projevilo - provozovatel po dobu trvání výjimky nic nedělal a nyní pouze žádá o delší výjimku," uvedla v tiskové zprávě právnička Eliška Beranová z expertní skupiny Frank Bold.

Elektrárna Počerady patří pod skupinu Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače. "Máme stanovený harmonogram prací s pevnými termíny do roku 2027 a výjimku potřebujeme prodloužit pouze z toho důvodu, abychom zvládli technologii nainstalovat, vyladit a řádně otestovat," uvedla mluvčí skupiny Eva Maříková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist