https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsti-zastupitele-podporili-boj-proti-zapachu-v-nymburce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajští zastupitelé podpořili boj proti zápachu v Nymburce

15.2.2016 17:08 | PRAHA (ČTK)
Středočeští zastupitelé podpořili lidi z Nymburka, kteří si dlouhodobě stěžují na zápach ve městě. Podle místních i vedení města je jeho zdrojem závod na lakování a zinkování Azos CZ, firma to odmítá. Zastupitelé podle svého usnesení nesouhlasí s provozem, který zhoršuje kvalitu života lidí v této lokalitě, a podporují kroky krajské rady vedoucí k odstranění problému. Zároveň vzali na vědomí petici, kterou podepsalo přes 1200 lidí.
 

Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je usnesení maximum toho, co může samospráva udělat. "My jsme dali vlastně kladné stanovisko k tomu, že v případě, že společnost porušuje předpisy, tak by ten provoz tam být neměl," řekl. Podle něj bude záležet na krajském úřadu, jak rozhodne v dalším řízení. "Firma Azos CZ do této chvíle neporušila žádnou platnou legislativu ani normu či podmínky integrovaného povolení takovým způsobem, aby to zavdalo jasný důvod pro uzavření jejího provozu, jak se mylně domnívají někteří politici," reagoval mluvčí firmy Karel Samec.

V minulosti se hovořilo také o možném přestěhování závodu do Kladna nebo Milovic. Firmě ale podle Petery pozemky nabídnuté krajem nevyhovovaly. Ve hře je podle něj ještě jedno místo, pozemek ale není v majetku kraje a hejtmanství k tomu zatím nebude zveřejňovat podrobnosti.

Jaroslav Štencl z nymburského spolku Permanent si na jednání postěžoval na zdravotní problémy, které podle něj lidi v Nymburce trápí. Pálí je prý oči a v krku a spouští se jim krev z nosu. "Kvalita prostředí je velmi silně narušena, neboť se nedá sedět na zahradách, pokud vítr fouká směrem k nám. Zapáchající a dráždivé emise nám nedovolí větrat," uvedl. Lidem podle něj nepomohou pokuty pro firmu, ale jen zastavení provozu. Podle Samce ale dosud nikdo nepotvrdil, že zápach, na nějž si místní stěžují, je zdrojem zdravotních potíží. "Zaměstnanci firmy absolvují pravidelné zdravotní prohlídky, a dosud u nich nebyla zjištěna žádná zdravotní komplikace, která by byla dávána do souvislosti s provozem," namítl Samec.

Podle šéfa opozičního klubu TOP 09 a STAN Věslava Michalika jde o selhání státní správy a zejména krajského úřadu, který se podle něj věc snažil přehodit na město nebo na ministerstvo životního prostředí. Ředitel krajského úřadu Robert Georgiev namítl, že nešlo o "prachobyčejný kompetenční spor mezi Nymburkem, krajem a MŽP". Krajský úřad podle něj musí postupovat tak, aby se mohl obhájit u případného soudu. "To, že to nejde hned, to je pravda. To víme od roku 1989, nejsme KNV," řekl Georgiev s odkazem na komunistické krajské národní výbory.

Kraj si nedávno objednal měření emisních látek v Azosu, na jehož základě bylo údajně zjištěno, že existuje výduch, který je velmi pravděpodobně původcem zápachu a který firma neuvedla v žádné z žádostí o integrované povolení. Samec to odmítl. Při kontrolních měřeních nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Podle Petery ale neplatí, že čím vyšší hodnoty emisních látek, tím vyšší zápach. Chce proto iniciovat změnu zákona o ovzduší u specifických emisních limitů, aby tyto typy výrob, jež mohou obtěžovat zápachem, byly emisními limity zajištěny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist