https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kralovehradecky-kraj-zamitl-modernizaci-spalovny-u-pardubic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Královéhradecký kraj zamítl modernizaci spalovny u Pardubic

26.9.2016 13:14 | PARDUBICE (ČTK)
Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl žádost společnosti AVE CZ o vydání integrovaného povolení na modernizaci odstavené spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku. Firma se o obnovení provozu snaží již zhruba deset let. O věci rozhodoval hradecký úřad, aby se Pardubický kraj vyhnul možnému nařčení z podjatosti. Královéhradecký kraj čekal s rozhodnutím na stanovisko ministerstva životního prostředí na posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) z roku 2010, řekl dnes ČTK Richard Veselý z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.
 

Ministerstvo potvrdilo původní nesouhlasné stanovisko a v souladu se správním řádem kraj žádost zamítl, uvedl Veselý. AVE CZ se proti rozhodnutí může ještě odvolat k ministerstvu životního prostředí. Pokud by neuspěla, může podat k soudu správní žalobu.

"Byla to asi poslední naděje společnosti AVE. Když roky nedokázali získat povolení na Pardubickém kraji, zkusili to u sousedů. Jsem nesmírně spokojen," řekl deníku Právo Jan Linhart, pardubický zastupitel, zakladatel hnutí Stop spalovně a spoluautor petice proti spalovně.

Podle společnosti AVE CZ rozhodnutí kraje paradoxně přináší možnost, jak projekt spalovny nadále rozvíjet. "Konečně máme v ruce dokument, který nám umožní dovolat se našich práv. Abychom mohli stanovisko EIA napadnout, potřebovali jsme dokument od autority, který bude potvrzovat, že právě EIA znemožňuje vydání integrovaného povolení. Nyní už tak můžeme podat dovolání k ministrovi životního prostředí," uvedl ve vyjádření pro ČTK Aleš Hampl, obchodní ředitel a prokurista AVE CZ. Pokud by firma u ministra neuspěla, obrátí se na soud.

Spalovnu vlastnila a provozovala od roku 1995 do roku 2004 chemička Synthesia. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala modernizaci zařízení a spalování až 20.000 tun nebezpečného odpadu ročně. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici pro spalovně podepsalo téměř 50.000 lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Firma proto požádala o vydání integrovaného povolení, žádost však nevydal krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí, s žalobou proti tomu společnost u krajského soudu neuspěla. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny. Firma AVE CZ územní plán napadla soudně, Nejvyšší správní soud pak v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Později také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která znemožňovala vydání integrovaného povolení.

Pardubice se před časem rozhodly, že odstaveno spalovnu odkoupí za 35 milionů korun, aby zabránily obnovení provozu. O spoluúčast žádají i okolní obce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist