https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kreml-rusko-nevydira-nadale-je-spolehlivym-dodavatelem-plynu-a-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kreml: Rusko nevydírá, nadále je spolehlivým dodavatelem plynu a ropy

28.4.2022 00:15 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Rusko podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země "náležitou formou" zaplatí. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin, dodal mluvčí.
 

"Platba ve správné podobě bude základem pro pokračování dodávek," řekl Peskov a státní agentura TASS si jeho vyjádření vyložila ve smyslu, že "dodávky budou obnoveny, pokud tyto země začnou platit rubly".

Prezident Vladimir Putin se nechystá o situaci jednat s polskými a bulharskými představiteli, řekl Peskov. Rusko podle něj muselo přejít na platby v rublech z čiré nezbytnosti poté, co Rusku západní země "ukradly značnou část jeho rezerv".

Ruské rezervy uložené na Západě byly zmrazeny v rámci sankcí, kterými se Západ snaží Rusko přimět k ukončení války proti Ukrajině.

Podle Peskova šlo o "bezprecedentní nikoliv přátelské kroky v oblasti ekonomiky a financí, které vůči nám podnikly nikoliv přátelské země". Ty podle něj "zablokovaly, čili rusky řečeno ukradly" značnou část ruských rezerv, a to si vyžádalo nový způsob placení, který Putin nařídil dekretem.

Ruský plynárenský podnik Gazprom včera ráno zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že země nezaplatily za plyn v rublech. Zastavení dodávek plynu je podle Sofie vydírání a Gazprom porušil smlouvu. Varšava se hodlá domáhat odškodnění za porušení platného kontraktu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila krok Moskvy za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými zeměmi, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist