https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kritiku-globalizace-vede-levice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kritiku globalizace vede levice

22.9.2000 17:55 | PRAHA (EkoList)
Na Kontrasamitu v OKD Vltavská, který pořádá Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG), dnes vystoupili se svými přednáškami George Caffentzis a Mark Kingwell. Caffentzis radikálním požadavkem na zrušení Světové banky a Mezinárodního měnového fondu navázal na přednášku americké profesorky a filozofky Silvie Federici, o které Ekolist informoval dnes dopoledne. A poukázal na historii Hnutí proti globalizaci, které bylo již od počátku spojeno s iniciativami dělnické třídy a antikoloniálními programy.
 

Mark Kingwell přednášel o vztahu ekonomické globalizace a občanství. Za hlavní znak občanství považuje aktivní participaci občana, neboli vůli jednat, a to v zájmu globální spravedlnosti. Domnívá se, že toho je možné dosahovat i skrze Hnutí proti globalizaci. Zároveň upozornil na nutnost očistit občanství od nacionalismu. Demokratická spravedlnost, o kterou Kingwellovi jde, funguje pouze v případě, kdy všechna individua mohou rozhodovat. Za individua nepovažuje pouze člověka, ale celou přírodu.

Caffentzis se dále zabýval problémy, před kterými Hnutí proti globalizaci stojí. Nejdůrazněji upozornil na postavení demonstrantů proti globalizaci. Uvedl, že stojí nejen proti globálním organizacím jako jsou Světová banka a Mezinárodní měnový fond, ale i proti svým vládám. Doslova řekl: "Vlády raději postřílí vlastní mládež, než by odporovaly Mezinárodnímu měnovému fondu."

Nové technologie, které se staly globálním nástrojem organizace a komunikace, považuje Kingwell za základ ideologie nevyhnutelnosti. Proti té se zaměřuje jeho kritika. Ne proti politice, ale proti ideologické globalizaci. Proti názoru, že globalizace je nevyhnutelná. Přirovnává ji k dálnici, která směřuje jedním směrem, ke kapitalismu. Poukazuje na to, že je možné uhnout, ovlivnit průběh globalizace, přesunout ideologii k pouhému přání.

Přednášek se zúčastnilo asi 200 - 250 posluchačů. Souběžně probíhala v OKD Vltavská kampaň španělské organizace RCADE.


reklama

 
Eva Kosková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist