https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krmeni-s-kurkumou-a-sisakem-snizuje-tepelny-stres-u-kurat-zjistili-vedci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krmení s kurkumou a šišákem snižuje tepelný stres u kuřat, zjistili vědci

7.8.2025 00:37 (ČTK)
Zdroj | Mendelova univerzita v Brně
Krmení s přísadou kurkumy a šišáku bajkalského umožňuje kuřatům lépe zvládat tepelný stres, což ve výsledku znamená, že v době vysokých letních teplot lépe zdravotně prospívají a přirůstají, zjistili výzkumníci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Podle Vladimíra Zmrhala z ústavu chovu a šlechtění zvířat tak jde o jeden z dílků do mozaiky opatření, jimiž mohou chovatelé pozitivně ovlivňovat životní prostředí kuřat a ekonomiku chovu, uvedl.
 
Kuřata běžně při zvýšených teplotách trpí teplotním stresem, který přežívají tak, že méně žerou, tudíž méně rostou. A část energie používají k termoregulaci, která v jejich případě vypadá tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Kurkuma a šišák dokáže pocti tepelného stresu snížit. Ten se přitom v době klimatické změny vyskytuje stále častěji, protože se letní měsíce oteplují, přibývá tropických dnů i tropických nocí.

Při pokusu byla kuřata téměř na konci výkrmu vystavena střednímu tepelnému stresu, který odpovídá 28 stupňům Celsia. "Rozdělili jsme je na dvě skupiny a jedné jsme do krmné směsi dali přípravek, který obsahuje kurkumu a extrakt ze šišáku bajkalského. Zjistili jsme, že tato kuřata snížila výskyt termoregulačního chování a více žrala. Za období, které jsme sledovali, měla tato kuřata i vyšší přírůstek," řekl Zmrhal.

Kurkuma a šišák obsahují kurkumin a baicalin s protizánětlivým a antioxidačním účinkem, které potlačují oxidativní stres způsobený právě tepelným stresem. "Tepelný stres narušuje také funkci střevní bariéry, což pak způsobuje mírnou zánětlivou reakci ve střevě. Tyto procesy vedou ke zhoršenému trávení živin, což je hlavním důvodem zhoršeného růstu kuřat," vysvětlil Zmrhal.

Z výsledků nedávných prací také vyplývá, že zejména účinné látky šišáku bajkalského ovlivňují produkci různých látek v mozku souvisejících s vnímáním tepla u kuřat. "Změna chování je tedy zřejmě kombinací účinků. Kurkuma a šišák zlepšují stav trávicího traktu a potlačují zánětlivé procesy, jejichž doprovodným jevem je zvýšení teploty těla, a zároveň mají účinné látky přímý vliv na vnímání tepla u kuřat," řekl Zmrhal.

Chovatelé využívají v horkých letních měsících ke snížení tepelného stresu tunelovou ventilaci nebo zvlhčování vzduchu, což je sice nejefektivnější opatření k regulaci pocitové teploty v hale, ale v letních měsících často ani tato opatření nevedou k tomu, aby kuřata nebyla vystavena tepelnému stresu. Přísady do krmení je možné využít nejen ve výkrmu brojlerových kuřat, ale i u nosnic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist