https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-chce-zlikvidovat-skody-po-orkanu-herwart-do-prazdnin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP chce zlikvidovat škody po orkánu Herwart do prázdnin

11.4.2018 07:15 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku po zimě pokračuje v odstraňování škod po orkánu Herwart, který Krkonoše zasáhl loni v říjnu. Na území KRNAP vichřice poničila asi 27.000 metrů krychlových dřeva. / Na obrázku následky vichřice v Obřím dole v Krkonoších
Správa Krkonošského národního parku po zimě pokračuje v odstraňování škod po orkánu Herwart, který Krkonoše zasáhl loni v říjnu. Na území KRNAP vichřice poničila asi 27.000 metrů krychlových dřeva. / Na obrázku následky vichřice v Obřím dole v Krkonoších
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) po zimě pokračuje v odstraňování škod po orkánu Herwart, který Krkonoše zasáhl loni v říjnu. Na území KRNAP vichřice poničila asi 27.000 metrů krychlových dřeva. Hlavní cesty v Krkonoších jsou už bez polomů. Správa parku chce škody odstranit do letních prázdnin. Dnes to řekl mluvčí parku Radek Drahný.
 

"Dosud je zlikvidováno asi 8000 metrů krychlových dřeva, zbytek nás čeká letos. Teď je ještě na řadě míst sníh, ale už brzy začneme naplno. Dokončení prací očekáváme do 30. června 2018," řekl Drahný.

Lesníci zatím pracují v níže položených oblastech Krkonoš, v nichž už sníh ustoupil. Správci parku si na práci v obtížně přístupném terénu najímají soukromé firmy, které zajišťuji přibližování dřeva pomocí tažných koní. "Koně využíváme v terénu, kam nelze pustit mechanizaci, vyvážecí soupravu. To jsou třeba různé strmé svahy, rokle. Koně k přibližování dřeva využíváme v porovnání s ostatními regiony velmi často," uvedl Drahný.

Správci parku se v první řadě pustili ještě před začátkem zimy do zprůchodnění frekventovaných turistických chodníků. Před koncem roku třeba otevřeli cestu Obřím dolem. Obří důl byl neprůchodný v úseku od kapličky kolem staré vodárny až do Obřího sedla pod Sněžkou. "Ještě nám zbývá třeba známý chodník Biskupa Doubravy u Šímových Chalup," uvedl Drahný.

Správci parku odhadovali krátce po říjnovém orkánu Herwart škody na celém území chráněného území zhruba na 14.000 metrů krychlových dřeva. V dalších týdnech a měsících se k tomu ještě přidaly následné škody, které by ale bez poškození porostů podzimní vichřicí nenastaly.

Při orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v Krkonoších poničeno 88.000 metrů krychlových dřeva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist