https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnov-necha-vysadit-1200-keru-4000-trvalek-a-desitky-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krnov nechá vysadit 1200 keřů, 4000 trvalek a desítky stromů

9.10.2020 00:01 | KRNOV (ČTK)
Pro výsadbu stromů odborníci vybrali místa, kde nebudou překážet inženýrským sítím.
Pro výsadbu stromů odborníci vybrali místa, kde nebudou překážet inženýrským sítím.
Krnovská radnice nechá do konce roku vysadit 1200 keřů, 4000 trvalek a desítky stromů. Výsadba za 750 000 korun má zkrášlit nově opravenou ulici Maxima Gorkého. ČTK to řekla mluvčí města Dita Círová. Práce podle ní začnou ve druhé polovině října.
 

Zahradní úpravy čekají celou délku ulice, od jejího napojení na Albrechtickou ulici až po nemocnici. "Ulice Gorkého je po celkové rekonstrukci, která vyřešila nové parametry uličního profilu, čímž byly definovány prostory pro doprovodnou zeleň. Bohužel se zde nevytvořilo dostatek míst pro vysázení stromů, a tak byl z naší strany vznesen požadavek na bohatší záhony keřů a trvalek," uvedl Dušan Martiník z odboru životního prostředí.

Pro výsadbu stromů odborníci vybrali místa, kde nebudou překážet inženýrským sítím. "V nejsevernější části u nemocnice budou v nově založené travnaté ploše vysazeny čtyři dřezovce, nedaleko od nich, mezi komerčními objekty, poroste jako solitér platan javorolistý. V rámci celé ulice pak bude vysazeno 24 javorů," dodal Martiník.

Dále budou vysazeny keře ibišku syrského spolu s podrostem z pelyňku. "Na zbývajících plochách jsou navrženy výsadby nižších keřů a trvalek v kombinaci s travinami, které nad keři převažují. Z trvalek to kromě pelyňku bude například chrpa horská, vrbina tečkovaná nebo třtina rákosovitá. Z keřů bude mít zastoupení tavolník japonský a korunatka klaná," řekl Martiník.

Práce začnou po 15. říjnu terénními úpravami a hloubením jam pro stromy. Jejich výsadba by se mohla uskutečnit ideálně na přelomu října a listopadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist