https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnov-pokracuje-v-obnove-100-let-stareho-charovskeho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krnov pokračuje v obnově 100 let starého Chářovského parku

3.7.2017 06:00 (ČTK)
Chářovský park, který je kulturní památkou, založil v roce 1899 okrašlovací spolek jako sbírkový objekt. Má rozlohu 2,2 hektaru a rostou v něm zajímavé taxony dřevin, zejména jehličnaté. Jeho druhová bohatost v důsledku opožděných pěstebních zásahů, nevhodných dosadeb v 70. letech 20. století, ale především vlivem záplav v roce 1995 a 1997, silně utrpěla.
Chářovský park, který je kulturní památkou, založil v roce 1899 okrašlovací spolek jako sbírkový objekt. Má rozlohu 2,2 hektaru a rostou v něm zajímavé taxony dřevin, zejména jehličnaté. Jeho druhová bohatost v důsledku opožděných pěstebních zásahů, nevhodných dosadeb v 70. letech 20. století, ale především vlivem záplav v roce 1995 a 1997, silně utrpěla.
Krnovská radnice pokračuje v obnově 100 let starého Chářovského parku, který nabízí dendrologickou sbírku dřevin. Připravuje se například odbahnění rybníků, ve kterých žije i vodní želva nádherná, či oprava oplocení. Řekla mluvčí města Dita Círová.
 

"Rybníky v Chářovském parku jsou domovem ryb a divokých kachen a pravděpodobně i velké vodní želvy, kterou tam před lety odložil její chovatel. Jestli zde želva skutečně žije a není to jen fáma, se ukáže při plánovaném čištění a odbahnění rybníků," uvedla mluvčí.

Město už dalo odebrat vzorky bahna ze dna rybníků. "Bylo potřeba zjistit, zda sedimenty nejsou kontaminované, zda je možné je po vytěžení uložit a rozprostřít na zemědělské pozemky. Vzorky už byly odebrány a nyní je vyhodnocuje odborná společnost," řekl Dušan Martiník z odboru životního prostředí krnovské radnice. Podle něj se také zpracovávají výsledky biologického průzku, který by měl zmapovat zdejší živočichy a rostliny a určit, za jakých podmínek se mohou čistit rybníky.

Podle Círové se připravuje také doplnění chybějícího oplocení ze strany železniční tratě. "V těchto místech nám plot lidé vytrvale rozebírají. Kdykoli ho obnovíme, do pár měsíců postupně zmizí," uvedl Martiník. Město připravuje tři varianty cenové kalkulace na jeho doplnění. Plot by mohl být z pletiva, z betonového a nebo recyklovatelného plastu. Rozhodnou o tom radní. S realizací se počítá ještě letos, uvedl Martiník.

Odbor životního prostředí také chystá výběrové řízení na pořízení projektové dokumentace na obnovu a dosadbu parku. "Park je více než sto let starý, mnoho dřevin postupně odumírá a bude je třeba v budoucnu nahradit. Dosadby ale musíme řešit velmi uvážlivě, abychom nenarušili koncept parku, který byl založen jako sbírkový," řekl.

Chářovský park, který je kulturní památkou, založil v roce 1899 okrašlovací spolek jako sbírkový objekt. Má rozlohu 2,2 hektaru a rostou v něm zajímavé taxony dřevin, zejména jehličnaté. Jeho druhová bohatost v důsledku opožděných pěstebních zásahů, nevhodných dosadeb v 70. letech 20. století, ale především vlivem záplav v roce 1995 a 1997, silně utrpěla. V parku je síť cestiček a několik mostků k překonávání vodních ploch. V posledních letech se mění charakter části parku u mlýnského náhonu, kde se dříve udržovaná travnatá plocha záměrně mění v květinovou louku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist