https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-na-jare-vysadila-nebo-jeste-vysadi-vice-nez-2300-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž na jaře vysadila nebo ještě vysadí více než 2300 stromů

14.5.2022 00:09 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Kroměřížská radnice spolu s žáky základních škol a studenty Gymnázia Kroměříž na jaře vysadila nebo ještě vysadí ve městě přes 2300 stromů a několik stovek keřů. Nová zeleň se objevila či ještě objeví na rušných místech, jako jsou Velké náměstí, náměstí Míru a Moravská ulice. Nové stromy jsou i na vrcholu kopce Barbořina, kde radnice dokončila Naučnou stezku veverky Čiperky, uvedl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).
 

Na Barbořině nechalo město podle mluvčího radnice Jana Vondráška v zimě odstranit suché a nebezpečné dřeviny. Na jaře v lokalitě vysadilo více než 2100 stromů. "Jednalo se o buky, duby, jedle, třešně, javory či habry. S výsadbou pomáhaly děti ze základních škol Slovan, U Sýpek a z církevní základní školy. Ekoložka města jim k tomu navíc připravila naučný doprovodný program," doplnil místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

Téměř dvě desítky ovocných stromů radnice vysadí v sadu za Podzámeckou zahradou. "Budou se na tom podílet studenti Gymnázia Kroměříž," dodal Peštuka. V místní části Vážany ve větrolamu za cihelnou nově roste 150 dubů, které zaplnily prázdná místa po loňském odstranění odumírajících a nebezpečných topolů.

K odclonění bytových domů v rušné Moravské ulici vysadilo město čtyři okrasné hrušně. "Zaujmou bohatým kvetením a malými plody, jež vydrží na stromě až do zimy a jsou atraktivní potravou pro ptactvo. Na Velkém náměstí bylo vysazeno šest dubů kulovitého tvaru koruny do nádob mobilní zeleně," uvedl Vondrášek.

Duby podle Krejčíře alespoň částečně přispějí k ozelenění středu města. "Je škoda, že kvůli stanovisku památkářů nelze na Velké náměstí i na jiná náměstí vysadit stromy přímo do země. Vhodná místa by se jistě našla, vidíme to na příkladech jiných měst. Tyto stromy by přispěly k celkově příznivějšímu ovzduší zejména v létě. Je známo, že pod korunami bývá vlhčí klima a nižší teplota vzduchu, než je na vydlážděných plochách," uvedl Krejčíř.

Loni město vysadilo zhruba 300 stromů a podobné množství keřů. Objevily se například v biocentrech Šlajza a Hráza, u Medkových rybníků, na Švabinského nábřeží, ve Zlámance a Vážanech, v Trávnických zahrádkách, na Barbořině a v Bílanské, Kotojedské, Soudní a Spáčilově ulici a ulici Vejvanovského. Vedení radnice podle Vondráška každoročně vysazuje stromy v krajině a podle možností i v samotném městě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist