https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kromeriz-necha-vysadit-novou-zelen-v-polich-na-okraji-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kroměříž nechá vysadit novou zeleň v polích na okraji města

2.10.2018 00:13 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Kroměříž připravuje výsadbu zeleně v polích na okraji města. Stromy a keře budou vysazeny ve dvou lokalitách, a to poblíž sportovního letiště u soutoku Moravy a Kotojedky a v části města Trávnické zahrádky v oblasti nazvané Obora. / Ilustrační foto
Kroměříž připravuje výsadbu zeleně v polích na okraji města. Stromy a keře budou vysazeny ve dvou lokalitách, a to poblíž sportovního letiště u soutoku Moravy a Kotojedky a v části města Trávnické zahrádky v oblasti nazvané Obora. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / pixabay.com
Kroměříž připravuje výsadbu zeleně v polích na okraji města. Stromy a keře budou vysazeny ve dvou lokalitách, a to poblíž sportovního letiště u soutoku Moravy a Kotojedky a v části města Trávnické zahrádky v oblasti nazvané Obora. Náklady činí 4,2 milionu korun, z toho 3,9 milionu získá radnice z evropských fondů, řekl minulý týden novinářům místostarosta Marek Šindler (ČSSD). Podle něj tento krok například pomůže udržet vodu v půdě či zabránit erozi.
 

"Vysazená zeleň přispěje k zadržování vody v krajině. Má pozitivní vliv na její vzhled i na rozmanitost rostlinných i živočišných druhů a v neposlední řadě také zabraňuje erozi zemědělské půdy," řekl Šindler.

Lokalita u letiště je součástí navrhovaného lokálního biocentra Vlčetín, které je podle územního plánu vedeno jako plocha krajinné zeleně. Navazuje na stávající porosty kolem řek a nachází se na parcele patřící městu, která je nyní využívána jako orná půda. Výsadba se dotkne plochy o rozloze 8,5 hektaru.

Podle Martina Posoldy, který má na starosti městskou zeleň, se na místě počítá s téměř 2100 stromy, 300 keři i lučními travinami a bylinami. "Půjde o rozmanité druhy stromů, například o dub, habr, lípu, javor, jasan, olši, vrbu či o ovocné stromy starých odrůd, jako jsou jabloň, třešeň a švestka," uvedl. S výsadbou se začne na jaře příštího roku.

Plánovaný biokoridor v Trávnických zahrádkách se také nachází na orné půdě. Propojuje stávající remízky složené z dřevin, které jsou od sebe odděleny lánem pole. "Biokoridor umožní migraci a komunikaci rostlin a živočichů," doplnil Posolda. Lokalita je výrazně menší než plocha u letiště, zabírá 0,6 hektaru. Plánovaná výsadba je zde proto skromnější, zahrnuje zhruba 150 stromů, a to lip, habrů, dubů, třešní a javorů a také stovku keřů.

Radnice získala také dotaci na obnovu zeleně v Kollárově ulici, která bude stát asi 1,6 milionu korun. Evropské fondy z této částky pokryjí 635.000 korun. V ulici nechá město vysadit 109 nových stromů, 102 keřů, květiny v záhonech a nový trávník. Kácení stávajících 56 stromů, které jsou v mnoha případech nemocné, začne ještě na podzim. Novou výsadbu radnice plánuje na jaro příštího roku.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist