https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kulhanek-dnes-bude-jednat-s-polskym-ministrem-zahranici-mimo-jine-o-turowu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kulhánek dnes bude jednat s polským ministrem zahraničí, mimo jiné o Turówu

25.6.2021 09:15 | PRAHA (ČTK)
Dohoda by podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka
Dohoda by podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Mapy.cz
Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) bude dnes v Praze jednat se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem. Tématem bude mimo jiné hnědouhelný důl Turów poblíž českých hranic. Ten je předmětem sporů, přičemž se aktuálně jedná o mezivládní dohodě, která má obsahovat české podmínky pro případné zpětvzetí žaloby u Soudního dvora EU. Ministři neplánují tiskovou konferenci po jednání.
 

O mezivládní smlouvě debatují expertní týmy České republiky a Polska od minulého týdne, stále však nedospěly k dohodě.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu. Soud EU v květnu Polsku nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale oznámil, že Polsko nařízení nedodrží, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky. Česko proto požádalo Soudní dvůr EU, aby Polsku udělil pokutu pět milionů eur (asi 127,3 milionu korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba.

Dohoda by podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje Uhelná, na což je Česko připraveno žádat 40 až 50 milionů eur (1,02 až 1,27 miliardy korun).

Minulý týden ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) opět upozornil na to, že ve smlouvě nejsou zahrnuty pouze finanční kompenzace. Kromě konkrétní částky jde i o zajištění funkčnosti těsnicí stěny, která by měla zabránit dalšímu odtoku vody z českého území, nebo o stavbu zemního valu, který by měl minimalizovat dopady z hlediska zvýšené prašnosti a hluku, zmínil.

Ve smlouvě by měl být zahrnut také požadavek na přezkum dosavadních povolovacích procesů v souladu s evropským právem nebo poskytnutí veškerých dostupných informací o dopadech těžby, což je i podstata žaloby proti Polsku. Případnou dohodu by podle Brabce měla následně schválit vláda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist