https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kurovcova-kalamita-nebude-podle-odbornika-letos-horsi-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kůrovcová kalamita nebude podle odborníka letos horší než loni

26.8.2016 09:11 | PRAHA (ČTK)
Nejpostiženějšími lokalitami jsou stejně jako loni severní Morava a Slezsko, kde dominuje lýkožrout severský. Stejně jako loni se kromě hlavního druhu - lýkožrouta smrkového - objevil i lýkožrout lesklý
Nejpostiženějšími lokalitami jsou stejně jako loni severní Morava a Slezsko, kde dominuje lýkožrout severský. Stejně jako loni se kromě hlavního druhu - lýkožrouta smrkového - objevil i lýkožrout lesklý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kůrovcová kalamita přes jarní katastrofické odhady nebude horší než v loňském roce. Podle kvalifikovaného odhadu Petra Zahradníka z Lesní ochranné služby letos lýkožrouti napadnou 1,5 až 1,75 milionu kubických metrů dřeva, loni šlo o dva miliony metrů krychlových.
 

"Situace není tak katastrofální, jak se dalo předpokládat. Průběh počasí do určité míry kůrovce lehce zbrzdil, na druhou stranu byl jeho stav v loňském roce vysoký," řekl Zahradník. V pololetí podle něj sice bylo stejně jako loni napadeno přibližně milion metrů kubických dřeva, v druhé polovině roku však nejspíš bude situace stagnovat.

Obranná řešení od lesníků pomohla podle Zahradníka přemnoženého kůrovce zbrzdit. "Stejně to ale bude jeden z nejvíc postižených roků za posledních dvacet let," dodává Zahradník. Na jaře však odborníci hovořili o nejhorší kalamitě za poslední dvacetiletí. V letech 2008 a 2009 bylo však kůrovce více a muselo se vytěžit 2,3 milionu, respektive 2,6 milionu metrů krychlových napadeného dřeva.

Zahradník letos neočekává ani příliš velké třetí lýkožroutové rojení, které bylo loni silné. To se v teplých letech případně vyskytuje na začátku září. "V nejnižších polohách by se možná mohlo objevit, v některých krajích jakoby byl náznak třetího rojení, ale spíše to může být sesterské druhé rojení," vysvětlil odborník.

Nejpostiženějšími lokalitami jsou stejně jako loni severní Morava a Slezsko, kde dominuje lýkožrout severský. Stejně jako loni se kromě hlavního druhu - lýkožrouta smrkového - objevil i lýkožrout lesklý. Ten podle Zahradníka napadá v některých krajích mladé stromy v remízcích například u dálnic, celorepublikově však dominantní není.

O aktuální situaci informuje i portál Kůrovcové info, který vyvinuli odborníci z lesnického časopisu Lesnická práce a Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM). Dobrovolníci z řad provozních lesníků v něm během jara a léta zveřejňují každý týden odchyty kůrovce do speciálních pastí - feromonových lapačů. Pomáhají tak sledovat intenzitu rojení těchto brouků.

Těžba dřeva podle Českého statistického úřadu loni v ČR vzrostla zhruba o pět procent na 16,2 milionu metrů krychlových a byla nejvyšší za posledních pět let. Výrazně vyšší byla především nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci. Stoupla o 80 procent na 8,2 milionu kubíků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist