https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kurovec-v-rokycanskych-lesich-je-na-ustupu-ukazalo-satelitni-snimkovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kůrovec v rokycanských lesích je na ústupu, ukázalo satelitní snímkování

12.10.2023 13:57 | ROKYCANY (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Lesy města Rokycan, s 3650 hektary porostů pátý největší vlastník obecních lesů v ČR, zaznamenaly výrazný pokles stromů napadených kůrovcem. Odhalilo jim to druhé letošní satelitní snímkování na všech polesích. Odkrylo jen šest ohnisek, za něž se považují tři a více napadených stromů. Při vůbec prvním snímkování v červenci objevili lesníci 30 nových ohnisek a 70 míst k prověření, řekla ČTK mluvčí radnice Adriana Jarošová. Letošní těžba v Rokycanech, které se s kůrovcovou kalamitou potýkají už tři roky, bude díky monitoringu a včasným zásahům městské firmy výrazně nižší než vloni.
 

"Snímání z konce září odhalilo pouze šest nových ohnisek kůrovce, s nimiž už lesníci pracovali," uvedla mluvčí. Předností satelitního snímání je podle ní odhalení kůrovce v samotném počátku, kdy není viditelný ze země. Dvě ohniska jsou v polesí Cháchov, o nichž už lesy věděly a těžily tam, zbylá čtyři jsou v polesí Kotel. Při prvním snímkování bylo nejvíce ohnisek v polesí Žďár. Dalších 15 míst se bude prověřovat, ze země ale nejsou ještě vidět závrty kůrovce, uvedla mluvčí. Může jít s největší pravděpodobností o stromy suché.

"Oproti červencovému snímání se jedná o značný pokles a věříme, že kůrovec v našich lesích je už na ústupu. Vrchol u nás byl loni," uvedla Jarošová. S 30 ohnisky z minulého snímání začala městská firma hned pracovat. Vykácela napadené stromy, rychle je odvezla z lesa, aby se kůrovec dál nešířil, a uklidila také klest z napadených stromů. "Do dvou let máme zákonnou povinnost zalesnit holiny, to provedeme už letos na podzim," řekl jednatel Václav Blecha. Lesy teď kvůli kalamitě rekordně zalesňují.

Rokycany se s kůrovcovou kalamitou potýkají tři roky. "Loni jsme vytěžili téměř 60 000 kubíků dřeva, jednou tolik, než je náš běžný roční plán. Letošní těžba je závislá hlavně na kůrovci. Čísla za první tři čtvrtletí jsou ale optimističtější. Máme vytěženo necelých 30 000 kubíků dřeva a celkem počítáme maximálně s 35 000 kubíky," řekl druhý jednatel Stanislav Suda. Lesům se letos vyhnula větrná kalamita.

Lýkožrout se podle Blechy letos v Rokycanech poprvé vyrojil v květnu, druhá generace se vylíhla v září. "Teď záleží, kolik larev přezimuje, jak v kůře, tak v zemi, a od toho se bude odvíjet kůrovec v příštím roce," dodal.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist