https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kutna-hora-prozatim-ustoupila-od-kaceni-kastanove-aleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kutná Hora prozatím ustoupila od kácení kaštanové aleje

13.3.2018 04:00 | KUTNÁ HORA (ČTK)
Město chtělo původně alej vykácet celou. Starosta poukázal na to, že proti záměru se nikdo neodvolal a povolení nabylo právní moci. Lidé se podle něj začali o věc zajímat až v okamžiku, kdy byly stromy označeny křížky. / Ilustrační foto
Město chtělo původně alej vykácet celou. Starosta poukázal na to, že proti záměru se nikdo neodvolal a povolení nabylo právní moci. Lidé se podle něj začali o věc zajímat až v okamžiku, kdy byly stromy označeny křížky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kutná Hora prozatím ustoupila od kácení kaštanové aleje v Tyršově ulici. Proti poražení 16 letitých stromů se vzbouřili místní lidé, kteří sepsali protestní petici. Vedení města se po setkání s odpůrci rozhodlo, že alej zatím zachová. Pokácet nechá pouze jeden až tři stromy v nejhorším stavu a ostatním dá ještě šanci. Pokud se jejich stav nezlepší, budou muset být nakonec stejně odstraněny, řekl starosta Josef Viktora (ANO).
 

"Nebudeme trvat na vykácení aleje, ale porazíme jeden až tři stromy a odstraníme větve, které jsou nebezpečné. V létě bychom provedli radikální řez a počkáme rok dva, zda stromy budou schopny obrazit," uvedl. Povolení k vykácení od odboru životního prostředí podle něj platí do roku 2020.

Město chtělo původně alej vykácet celou. Starosta poukázal na to, že proti záměru se nikdo neodvolal a povolení nabylo právní moci. Lidé se podle něj začali o věc zajímat až v okamžiku, kdy byly stromy označeny křížky. "Proti vůli občanů se mi jít nechce, i když jsem byl předtím přesvědčen, že do toho půjdeme. Navíc do toho začíná mluvit Národní památkový ústav, i když to není v rezervaci, ale je to v ochranném pásmu. Jejich stanovisko ještě nemám písemně, ale nelíbí se jim, že by se to mělo kácet a že bychom tam vysázeli jiný druh než kaštan," uvedl Viktora.

Starosta trvá na tom, že stromy jsou ve špatném stavu. "Mají hnilobu kmene, otevřené dutiny. Některé jsou napadeny i dřevomorkou. Ohrožují bezpečnost, protože rostou v blízkosti ulice, chodníků, obytných domů. Je tam nebezpečí poškození majetku případně úrazu," upozornil.

Zásahy do městské zeleně budí vášně i v ostatních městech. Například v Kácově na Kutnohorsku lidé podepisovali petici za záchranu historické lipové aleje, kterou chtěla obec vykácet. Kritici za tím viděli snahu ušetřit, protože kácení stromů by podle nich bylo levnější než jejich odborné ošetření. V Příbrami se zase obyvatelé bouřili proti kácení části lipové aleje staré asi 60 let v ulici 28. října.

V Benešově naopak v minulosti lidé žádali, aby radnice nechala porazit lipovou alej v ulici Na Spořilově. Stěžovali si na to, že jim stromy zastiňují domy a znečišťují zaparkovaná auta. Radnice jim ale nevyhověla. Namítla, že jejím vykácením by město přišlo o jednu z nejkrásnějších alejí v širším centru a významného producenta kyslíku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist