https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kutnohorska-opozice-kritizuje-stavbu-ekologicky-sobestacneho-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kutnohorská opozice kritizuje stavbu ekologicky soběstačného domu

22.3.2016 12:48 | KUTNÁ HORA (ČTK)
Opozice v Kutné Hoře kritizuje stavbu ekologicky soběstačného domu, kterou chystá ve čtvrti Žižkov občanské sdružení Denemark. Podle opozičních politiků se úředníci k záměru staví vstřícně hlavně proto, že se na projektu podílí starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). Kvůli výstavbě budovy z odpadu vznikla i protestní petice. Starosta kritiku odmítá a tvrdí, že svého postavení nezneužil. Poukázal i na to, že už není předsedou, ale jen řadovým členem Denemarku.
 

Starý by prý námitky chápal, kdyby stavěl svůj dům, případně ještě na městských pozemcích. "Ale tohle je na soukromém pozemku a je to věc, která je pro děti nebo pro veřejnost. Já tam budu chodit o víkendech dělat zadarmo," řekl ČTK. Projekt zemělodi nebo také zemědomu je podle něj inspirován stavbami amerického architekta Michaela Reynoldse, který proslul budovami z PET lahví, plechovek, pneumatik či skla. "Je to testovací budova na ukázku toho, jak se dá hospodařit s energiemi, s vodou, s teplem, s elektrickou energií," uvedl Starý.

Proti stavbě na pronajatém pozemku, která se zatím projevila úpravami terénu a navozením pneumatik, se koncem loňského roku zvedla vlna odporu. Protestní petici podepsalo přes 700 lidí. Radnice jim odpověděla, že stavba je v souladu s územním plánem. "Lidé si myslí, že recyklované pneumatiky jsou nebezpečný odpad," vysvětluje si postoj místních Starý.

Opoziční zastupitel za Šanci pro Kutnou Horu Karel Koubský uvedl, že Denemark v některých žádostech stavbu označuje za skleník a v jiných za školicí středisko či lesní družinu. Podle Koubského se projekt průběžně přizpůsobuje tak, aby přes úředníky prošel. Poukázal i na to, že starosta údajně poslal úřadu jeden den žádost a tentýž den obdržel třístránkové stanovisko. "To by se nikomu z běžných občanů nepodařilo," míní Koubský.

Starý tvrdí, že k němu úředníci přistupují stejně jako k ostatním. "Úřad, pokud je to jasné, nejsou tam problémy, je to schopen vyřešit do druhého dne nebo i ten den. Protože když to úředníci mají na stole, tak to nebudou brát třikrát do ruky," tvrdí Starý, za nímž stojí i místostarostka Zuzana Moravčíková (ČSSD). "Určitě neporušil žádný zákon a nezískal něco jen proto, že je starosta," řekla. Koubský naopak míní, že zákon porušen byl. "Otázka je, jestli z toho vyplývá nějaká odpovědnost," dodal.


reklama

 
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist